Facklitteratur

Oavbrutet underhållande

Publicerat 10 augusti 2016 | Av |

”Ständigt frågvis: 726 människor jag mött” ger en god bild av journalistyrket förr och nu. Så har Cecilia Hagen också arbetat på Expressen i snart ett halvt sekel och intervjuat de stora elefanterna.

Cecilia Hagen är i högform i sin nya bok! Det är rörigt värre, men mycket, mycket charmigt! Jag frågar mig hur hon kan vara så rapp och rolig i allt hon skriver. Det bjuds på en hel del skvaller och Cecilia är roande indiskret, pekar till exempel ut de krångligaste och stroppigaste bland intervjuobjekten. Hon är personlig och bjuder på sig själv, ofta med en tilltalande ironi.

Det första som man slås av är det – för Cecilia själv – föga smickrande fotot på bokomslaget.  För att bilden ska bli begriplig ska boken läggas ”på mage”, så att främre och bakre pärmarna visas samtidigt. Då förstår man att Cecilia inte är ensam på bilden utan mitt uppe i en intervju med fotomodellen Victoria Silvstedt i baksätet på en limousine. Uppenbarligen var det Victorias svar som fick Cecilia att anlägga denna ytterst märkliga min. Du kan läsa om hur intervjun avlöpte i boken.

Vi får möta kändisar av alla de slag, alltifrån kung Carl XVI Gustav, Stina Lundberg Dabrowski, Marie-Louise Ekman till Göran Persson, Bo Strömstedt, Roger Moore och Erica Jong. Boken kan upplevas som mer än lovligt rörig med en massa namn och årtal huller om buller. Av utrymmesskäl blir det bara några få rader om var och en. Cecilia Hagen har buntat ihop intervjuobjekt i mer eller mindre samma bransch under gemensamma kapitelrubriker, till exempel: ”Om alla statsministrar som mött mig”, ”Om mina James Bondar och några av deras brudar”, ”Alla är inte som man tror” och ”Svenska kungligheter som låtit sig tilltalas”.

Kanske hade texten vunnit på att Cecilia Hagen dröjt sig kvar lite längre hos vissa intervjuobjekt och strukit andra helt och hållet? Samtidigt är det onekligen en bedrift att få rum med så många människor i en och samma bok.

Låna boken eller ljudboken och ta del av ett spännande och omväxlande – om än stressigt och oglamoröst – yrkesliv!

Kommentarer inaktiverade.