Facklitteratur

Detalj ur en av bilderna i boken "ADHD i bilder". Votum och Gullers förlag.

Nyfiken på ADHD?

Publicerat 1 mars 2016 | Av |

ADHD? ”I mångas ögon är ADHD något negativt, något annorlunda och något som är svårt att greppa och förstå. I mina ögon är diagnosen så mycket mer än så. Det är min identitet och personlighet, på gott och ont. ADHD kan vara fantastiskt men också fruktansvärt.”

Så inleds boken ADHD i bilder av Victor Wikander, fotograf och författare.  Och är du som jag, nyfiken på hur andra fungerar, är den här boken perfekt.

Boken är väldigt lätt att ta till sig. Det är en fotobok med hälften bilder, hälften tankar och försök till förklaringar om hur det ibland kan vara när man har ADHD. Jag skrattar och känner igen mig i vissa bilder, och i andra inte alls. Jag står för den andra ytterligheten, den lugna analytiska och vet att jag ibland irriterar mig enormt på till exempel beslutsångest och svårigheter i att kunna koncentra sig. Hur svårt kan det vara?

Insikten att det faktiskt kan vara svårt, var inte så dumt att få. Men jag är nog inte så annorlunda från en med ADHD trots mitt norrländska lugn och min brist på koncentrationsvårigheter. Jag har mina privata knepigheter som ännu inte fått någon bokstavsbenämning och alla är vi människor med olika fel och brister, eller hur?

En annan bok om ADHD som jag kan tipsa om, är en bok för föräldrar med barn som fått diagnosen ADHD. Den heter ADHD-guiden för föräldrar, skriven av amerikanen Russell A. Barkley. Den har blivit faktagranskad och anpassad till svenska förhållanden av Agneta Hellström, tidigare chef för ADHD-center, Stockholms läns landsting.

Att bli förälder är omvälvande och om du dessutom får ett barn som inte fungerar riktigt som alla andra, behöver du stöd, mycket stöd. Jag har själv två pojkar och kommer ihåg hur vilsen jag ibland kände mig när det körde ihop sig för barnen. Hade någon av dem fått diagnosen ADHD tror jag att jag skulle lusläst denna föräldraguide. Den har inga pekpinnar utan kommer med praktiska tips och råd för olika situationer. Den är enkel att hitta i och är indelad i fyra avsnitt; Att förstå ADHD ; Om aktivt föräldraskap ; Om hur klara vardagen med ADHD; Läkemedel vid ADHD.

Kanske ingen bok du läser från pärm till pärm, utan du väljer den del i boken som berör det du funderar över just nu. Och har du själv ADHD eller annan funktionsvariation finns fler böcker att läsa på Specialmedia avdelningen, plan 1.

/Boktips från Lotta Juhlin, bibliotekarie som du oftast hittar på Specialmedia avdelningen

 

Kommentarer inaktiverade.