Tillbyggnaden

I ljusgården har vi samlat våra tidskrifter, vi har hundratals, läs och låna!

Nu står huset klart!

Publicerat 30 april 2014 | Av |

12 700 kvadratmeter att låna, läsa, lyssna, prata och mötas på. Efter två års om- och tillbyggnad slog Stadsbiblioteket Göteborg upp portarna den 23 april 2014.

I mars 2012 stängde Stadsbiblioteket för en totalrenovering. Nu har huset fått en ny glasfasad, uppdaterad teknik, specialritad inredning och en 3 700 kvadratmeter stor tillbyggnad. Barnavdelningen och ungdomsavdelning har blivit dubbelt så stora, läsplatserna är många fler, nya scener för arrangemang har skapats och ett stort nytt kafé med utsikt mot avenyn har kommit till.

Varför behövde biblioteket byggas om?
När huset vid Götaplatsen invigdes 1967 var det ett av Europas modernaste bibliotek. I takt med att besöksantalet ökat och tekniken förändrats har behovet av en renovering vuxit, och idag är Stadsbiblioteket Göteborgs i särklass mest besökta kulturinstitution med över en miljon besökare per år.

Efter ett antal förstudier togs 2006 beslutet att låta fyra inbjudna arkitektkontor komma med tillbyggnadsförslag i parallella uppdrag, och Erséus Arkitekter tilldelades därefter uppdraget. Om- och tillbyggnaden fick en budget på 240 miljoner kronor. I mars 2012 stängdes Stadsbiblioteket och arbetet inleddes. Fastighetsbolaget Higab har ansvarat för projekt- och byggledning och FO Peterson har varit generalentrepenör. Byggets budget och tidplan har hållits.

Kommentarer inaktiverade.