Barn och unga, Barnböcker, Blogg
Omslag till böckerna "Emil i Lönneberga" av Astrid Lindgren, Rabén & Sjögren; "Onsdagarna på badhuset" och "Jorden anropar Isak!" av Alma Thörn, Alfabeta förlag.

Omslag till böckerna "Emil i Lönneberga" av Astrid Lindgren, Rabén & Sjögren; "Onsdagarna på badhuset" och "Jorden anropar Isak!" av Alma Thörn, Alfabeta förlag.

NPF-dagen

Publicerat 18 mars 2025 | Av |

Den 15 mars var det NPF-dagen; en dag som uppmärksammar allas rätt att vara olika. NPF är en förkortning av neuropsykiatrisk funktionsnedsättning eller variation. Det är också ett samlingsnamn för flera olika neurologiska tillstånd. Några diagnoser som ingår i NPF är exempelvis ADHD, ADD, autismspektrumtillstånd, Tourettes syndrom och språkstörning.

Om man har en NPF-diagnos så kan man ha kognitiva svårigheter som påverkar förmågan att fungera i vardagen. Det kan handla om exempelvis problem med koncentrationen, samspelet med andra människor, minnet, impulskontroll, känslomässig reglering och motorik. Fast vi är alla olika och det är individuellt vad som kan upplevas som svårigheter respektive styrkor. Genom en ökad medvetenhet och förståelse om NPF kan vi alla bli bättre på att inkludera och stötta personer som har en NPF-diagnos.

Inom litteraturen träffar vi ibland på kreativa och energiska barn som har svårt att sitta stilla. De beskrivs kanske som svårhanterliga på olika sätt och blir ofta ifrågasatta av sin omgivning. I många böcker är det inte heller uttalat att de mer eller mindre stökiga barnen som skildras har någon NPF-diagnos, men tänk om de hade det? Skulle samhället då vara mer förstående, inkluderande och bemöta dem på ett annat sätt?

Hade det kunnat vara så med exempelvis Emil i de härliga böckerna om Emil i Lönneberga av Astrid Lindgren? Han beskrivs som en liten vild och envis unge som gör hyss på löpande band – vilket såklart är tålamodsprövande för såväl hans familj som för Lönnebergaborna som mest ansåg att Emil var en illbatting! Men trots alla hyss och upptåg i barndomen så går det glädjande nog riktigt bra för Emil som blir ordförande i Kommunalnämnden som vuxen.

I Alma Thörns fina kapitelböcker Onsdagarna på badhuset och Jorden anropar Isak får vi lära känna 9-årige Isak. I den första boken är Isak en bikaraktär där vi istället får följa hans klasskamrat Annika – som för övrigt är Isaks antagonist.

I den senare boken är Isak huvudkaraktären och här får vi ett fint inifrånperspektiv på hur han upplever sin tillvaro. Isak beskrivs som en impulsiv och yvig bråkstake där det mesta blir tokigt och fel – även om det inte var hans avsikt. Någon pappa finns inte med i bilden utan Isak bor tillsammans med sin mamma som då och då får psykbryt över myrorna som har invaderat deras lägenhet. Dessutom har hon fått vänja sig vid återkommande telefonsamtal från skolan.

Livet är inte enkelt varken för Isak eller hans mamma och när ett grupparbete urartar till en riktig katastrof vänder alla ryggen åt Isak – till och med hans bäste vän Milo. Hur ska det gå nu? Men så korsar en ensam kråkunge Isaks väg och äntligen verkar det finnas nya möjligheter till acceptans och försoning.

Alma Thörn har skrivit både texten och gjort illustrationerna till dessa underbara böcker som kan läsas fristående. Rekommenderas varmt!

Så i samband med NPF-dagen vill vi uppmärksamma NPF och allas rätt att vara olika. Och vi lyfter på hatten för alla barn, föräldrar samt andra engagerade vuxna som tillsammans kämpar för att få vardagen att fungera för de barn och unga som har en NPF-diagnos.

Kommentarer inaktiverade.