Barnböcker

Detalj ur omslaget till "Nokos överraskningskalas". En bok för alla.

Nokos överraskningskalas

Publicerat 6 mars 2017 | Av |

Att inte bjuda alla på sitt kalas kan få sina konsekvenser. Besvärliga typer har vi ju lite till mans i vår omgivning. Så de flesta av oss har nog dividerat någon gång om man kan låta bli att bjuda vissa. Fast det är ju inte så kul att inte få komma.

Det tyckte inte Glupska Hyena heller. Men han såg allt hur jordsvinet Takadu gick omkring och delade ut inbjudningskort till sina vänner.

I boken Nokos överraskningskalas, text och bild Fiona Moodie, får vi möta de afrikanska djuren i sin genuina miljö. Och boken har också en liten sensmoral, om att alla har en god sida som kan lockas fram.

Men nu fyller piggsvinet Noko år och då vill Takadu överraska med ett kalas. Det tar tid att försöka skriva fina kort med piggsvinstaggen och invitera var och en. Och så måste det plockas fikon, som utlovats.

Takadu går iväg för att vittja stora fikonträdet på sina frukter och fyller sin korg inför festen. Nu måste han gå tillbaka genom mörka vilda skogen och det kan inte hjälpas att han darrar lite i knäna. På vägen möter han en liten hungrig bushbaby som ju måste bjudas på ett fikon. Och vem ligger där och sprattlar om inte gamle Sköldpadda. Vilken tur att Takadu hade vägarna förbi och kunde vända honom rätt igen!

Under tiden ser vi hur Glupska Hyena skymtar fram mellan träden. Vad har han i kikaren?

Takadu blir så trött av allt kånkande och vänner som behöver hjälp på vägen att han lägger sig att vila under ett träd. Då gör Glupska Hyena skäl för sitt namn! Medan Takadu sover mumsar han i sig alla fikonen och lämnar korgen tom. Ett enda lämnar han kvar för att retas. Bilden där hyenan trycker in alla fikonen i sin glupska käft och det slumrande jordsvinet bredvid skapar lite kalla kårar.

När Takadu vaknar och ser att korgen är tom förstår han vad som hänt. Tja, vad gör man nu? Takado komponerar en liten visa åt Noko i stället och drar iväg med gitarren och det enda fikonet till Nokos hus. Och snart knackar det på dörren! Där står alla gästerna med passande presenter, vart och ett efter sin art. Så marsch iväg till fikonträdet för picknick i det gröna. Det blir ett kul kalas med bad och linbana över floden. Men hyenan ligger och kikar bakom en sten och känner sig utanför. Det är inte så lätt att aldrig kunna uppföra sig! Noko vill ändå att alla skall vara glada på hans kalas.

– Varför kommer du inte fram och är med oss? ropade han till Hyena

Och så får Hyena också vara med och blir den som får alla att skratta med sina roliga jongleringskonster.

Författaren och illustratören Fiona Moodie är uppvuxen på en äppelfarm utanför Kapstaden. Det märks att hon kan det afrikanska landskapet och alla djuren! Djursagor och fabler är också en del av det afrikanska kulturarvet, där de olika djuren får representera olika mänskliga egenskaper. Färgerna är varma och mättade och får det afrikanska landskapet att glöda.

Läs också: Noko och nattmonstret

Kommentarer inaktiverade.