Facklitteratur

Nobel+Rinkeby=SANT!

Publicerat 10 december 2013 | Av |

Det glittrar alldeles extra i Blå Hallen i Stockholms stadshus den 10 december varje år. Då samlas balklädda kvinnor och män varav en del av dem är Nobelpristagare. Drygt en mil därifrån är glitterfaktorn kanske inte lika hög men där lever också minnet av Alfred Nobel vidare – fast på ett annat sätt.

”Någon av er kan bli Nobelpristagare!” Det får fjortonåringarna i Rinkeby höra när de startar sina projektarbeten om Alfred Nobel. Nobelpristagarna, precis som barnen i Rinkeby, kommer från olika världsdelar och talar olika språk. I boken Nobel i Rinkeby – om att upptäcka världen, språket och sig själv berättar Gunilla Lundgren och Lotta Silverhielm om det projekt som nu pågått i över tjugo år. Att lyfta fram det mångkulturella och framhålla det mångspråkiga som en rikedom är en utgångspunkt för detta mångåriga pedagogiska arbete som bedrivs bland åttondeklassare i Stockholmsförorten Rinkeby.

Arbetet som eleverna gör kring Nobelpriset innebär inte bara att barnen ska inhämta kunskaper om priset och pristagarna. De ska också ta reda på mer om sig själva, sitt språk och sin plats i världen. På olika sätt utforskas närmiljön och man gör också utblickar till andra länder. Studiebesök gör klasserna på exempelvis Nobelmuseet och Stadshuset i Stockholm. Resultatet av studierna dokumenteras i text och bilder. En bevarad teckning från 1986, som illustrerar en av sidorna i boken, visar Alexandra Pascalidous tolkning av en kolonn på Börshuset i Stockholm. Inte blev hon Nobelpristagare som vuxen men journalist är väl inte så tokigt det heller!

I projektet ingår också att bjuda in Nobelpristagare till Rinkeby. Dario Fo, Orhan Pamuk, Imre Kertesz och Jean Marie Gustave Le Clézio är exempel på litteraturpristagare som besökt Rinkeby och bl.a. bjudits på särskilda föreställningar där elever framfört program till pristagarens ära. Förra året var det Mo Yan som välkomnades till Rinkeby av stolta elever. Välkomnandet hölls på åtta olika språk. Det årets litteraturpristagare fick också se resultatet av elevernas arbeten kring Nobelpriset. En av Yans romaner hade t.ex. illustrerats av eleverna.

Om Alfred Nobel, som ju är själva orsaken till att vi i dag firar Nobeldagen, kan man läsa i ett flertal intressanta biografier som finns att låna på Göteborgs stadsbibliotek!

I en av dessa biografier läser jag om Nobels testamente, som ju öppnades efter hans död 1896. I testamentet står att Nobel vill ge sina pengar till vetenskapsmän, författare och människor som kämpar för fred. I ett brev hade han tidigare skrivit, angående de släktingar som blev blåsta på arvet: ”Jag gläder mig i förväg över alla förvånade miner och svordomar när de förstår att de inte får några pengar.”

Kommentarer inaktiverade.