Musik

Foto: Anders Ahlén

Niklas bästa skivor 2015

Publicerat 26 december 2015 | Av |

Niklas är nyanställd hos oss och jobbar allra mest med musiken. Kanske har du träffat honom på ”Samtal om musik” som vi haft som serie i höst? Dessutom spelar han saxofon i ett eget band!

Lisa Björnänge – Bang!

Skivbolaget Hoob i Göteborg har under de senaste åren gett ut en hel del intressant musik inom pop- och jazzmusik. I Lisa Björnänges Bang! bjuds vi på modern vokaljazz av högsta kvalitet. Det svänger skivan igenom där originalkompositioner blandas med covers. Björnänges röst är öppen, okonstlad och driver musiken framåt. Personligen uppskattar jag Björnänges egna kompositioner mest där Lisa och medmusikerna verkligen tar ut svängarna. Lyssna gärna på: Go Away.

Kamasi Washington – The Epic

Som titeln The Epic indikerar är detta mycket riktigt ett episkt verk. Albumet innehåller över tre timmar storslagen musik fördelad på tre skivor. Kamasi Washington är för tillfället saxofonisten på allas läppar, i alla fall om man är intresserad av nutida jazz. Washington har tidigare spelat med storheter som Chaka Khan, Stanley Clarke och gästade på hyllade hiphopartisten Kendrick Lamars skiva To pimp a butterfly. The Epic innehåller originalkompositioner uppbyggda med smaskiga arrangemang där syntar, kör, blås och stråkar samsas med trumpet, trombon, saxofon och röst. Resultatet är ett jazzalbum med tyngd som trots tydliga referenser till 70 – tals funk, fusion och spirituell jazz lyfter till någonting helt eget. Om det är något jag skulle vilja invända emot skulle det vara att ljudbilden stundtals tenderar att bli lite överproducerad och tillrättalagd.

Ornette Coleman – Live in Paris 1971

Den legendariska saxofonisten Ornette Coleman gick i år ur tiden. Tack och lov finns det gott om inspelningar att ta del av, dessutom har det nyligen släppts en del material som tidigare inte getts ut. I detta fall rör det sig om en liveinspelning från Paris 1971 där Ornette verkligen är i sina krafts dagar. Detta är frijazz när den är som bäst. Melodierna är starka och improvisationen är lekfull, kompromisslös och svängig. Inget annat än ett mästerverk där Ornette med medmusiker visar upp hela sitt fantastiska register. Låna den hos oss!

Vasas flora och fauna – Släkt med Lotta Svärd

En riktig pärla i årets skivskörd. Det bjuds på melankolisk och poetisk popmusik framförd på den utpräglade Finlandsvenska Vasadialekten. Sångarna Iiris Viljanen och Mattias Björkas turas om vid mikrofonen och levererar vardagsrealistiska texter som kretsar kring hemorten och ungdomsåren. Texterna för tankarna till storheter som Kristina Lugn och Sonja Åkesson. Sammantaget med de starka melodierna skapas en musikalisk atmosfär som är oöverträffad i årets skivutgivning. Låna den hos oss.

Jaakko Eino Kalevi – Jaakko Eino Kalevi

Från österbottniska Vasa vidare ner till Helsingfors. Med hjälp av retrosyntar, pregnanta akustiska inslag och avslappnad sång skapar den Helsingforsbaserade Jaakko Eino Kalevi poppig syntfuturism av bästa märke. Ljudbilden är förtätad och musiken växer efter några lyssningar när fler nyanser uppstår. Här finns referenser till både modern dansmusik, Ariel Pink och jazzpionjären Sun Ra. Ett kul inslag är att Bryan Ferry, frontfigur i Roxy Music, spelar saxofon på två av låtarna.

Klabbes bank – Z

Göteborgsband med ett brett ljudspektra som kombinerar elektroniska och akustiska instrument och skapar musik som rör sig i gränstrakterna mellan jazz, pop och electronica. Musiken på Z är instrumental och uppbyggd av starka melodier, syntmattor och basgångar. Improvisation är en viktig del i musiken som ibland snabbt skiftar karaktär, stundtals är musiken energifylld och röjig för att i nästa passage vara vacker på gränsen till vemodig. Just skivans stora variation i sound beror till stor del på att Klabbes bank är en sextett till antalet och utnyttjar detta väl. Lyssna gärna på låten: I´m the Sea.

 

Kommentarer inaktiverade.