Barnböcker, Boktips
Omslag till Nelly Rapp och Monsterakademin av Martin Widmark och Christina Alvner.

Omslag till Nelly Rapp och Monsterakademin av Martin Widmark och Christina Alvner. Bonnier Carlsen.

Nelly Rapp

Publicerat 25 juli 2020 | Av |

Böckerna om Nelly Rapp behöver vi nog egentligen inte tipsa om. De lånas ut hela tiden ändå.

Martin Widmarks böcker om detektiverna Lasse och Maja hör till de allra mest utlånade böckerna för barn 6-9 år. År efter år ligger alla böckerna i den serien i topp.

Men som sagt, hans serie om Nelly Rapp (hittills 20 böcker) är också populär och hemma hos mig har vi fastnat för den mest.

Nelly Rapp är en helt vanlig flicka tills den dagen hon blir bjuden till sin farbror Hannibal och blir erbjuden uppdraget som hemlig monsterdetektiv. Sen den dagen är inget sig likt och i bok efter bok får hon lösa problem med vampyrer, frankensteinare, vättar, sjöodjur och snöodjur. Ofta är de både snällare och mindre läskiga än man skulle kunna tro. Nellys kompis Valle spelar också en allt större roll och de löser många mysterier och upplever många äventyr ihop.

Böckerna är pedagogiskt upplagda med ett litet tecknat persongalleri i början och en tydlig berättarstil där det mesta står i raderna och inte mellan dem. Det är humoristiska fulfina bilder av Christina Alvner på var och varannan sida och det går att högläsa en hel bok på någon timme. 

Det är helt enkelt lite mer magik och mystik än i Lassemaja-böckerna, och lite mindre av kluriga slutledningar och deckarkänsla. Testa och se vilka du, och barnet du läser för, gillar mest!

Oavsett är det trevlig läsning och man förstår att böckerna är en succé.

Börja gärna med boken Nelly Rapp och Monsterakademin, där man får veta hur allting börjar. Men det är ingen katastrof om man läser böckerna i mer slumpvis ordning. Man får en liten introduktion i varje bok så det är lätt att hänga med. Här är en lista på alla.

Kommentarer inaktiverade.