Naturligt snygg. Så gör du en grön skönhetsdetox
Vem orkar stå och lusläsa innehållsförteckningen på kroppsvårdsprodukter man köper i handeln? Och hur ska man veta vad man ska undvika? Är man inte kemist är en innehållsbeskrivning oftast en snårig djungel av finstilta obegripligheter.
Ordet mikroplast, som finns i hudvårdsprodukter förekommer alltmer i debattartiklar och i varningsrop från miljörörelsen. Mikroplasten, polyethylene – finns i tvål, duschcreme och tandkräm. Kusligt nog spolas 40 ton mikroplast ut i Östersjön varje år! Plankton och musslor får i sig plasten och sedan större djur i en uppåtgående spiral. Förmodligen kommer det märkningskrav på produkter med ett sådant innehåll men redan nu finns det alternativ. Undvik beteckningen PE, om du vill göra en insats för miljön.
Hanna Sjöström är journalist och bloggar om skönhet utan gifter. I sin bok Naturligt snygg ger hon massor av bra tips om hur man kan ta hand om sin kropp och sin hud på ett miljömedvetet vis. Varför ska jag inte välja naturlig och ekologisk hudvård, likaväl som att jag väljer ekologisk mat, frågar hon sig.Vad man kanske inte vet är att skönhetsindustrin, som omsätter 170 miljarder dollar om året är angelägen om att hålla nere produktionskostnaderna. Därför använder den sig ofta av restprodukter från petroleumindustrin. Och du betalar för den förföriska reklamen, mer än innehållet i produkten.
Hur ska man veta vilken produkt som är ekologisk? Ibland ser man naturliga ingredienser som gurka eller bär avbildas på en förpackning, gärna med ordet eco i texten. Men även om den kanske innehåller kokos från början, så processas den ofta med starka syntetiska kemikalier. Att få köpare att tro att en produkt är ekologisk och mer naturlig än vad den är, brukar kallas greenwashing.
En sak man också kan göra om man vill vara säker på att produkten är ett bra miljöval, är att kolla efter de certifieringar som Hanna ger exempel på.
I boken listas och förklaras tio värstingingredienser, som du ska undvika. Man ryser lite när man inser vilken sörja som människor smetar på sina kroppar utan att veta om det.
Efter det kemiska klargörandet är man redo för en genomgång av sitt badrumsskåp och rensa. Från huvud till fot får man roliga tips på hur man på olika sätt kan pyssla om sig själv, med välbefinnandet och miljön i fokus. Boken ger en härlig spa-känsla , med lustfyllda illustrationer, varvat med gör-det själv-inspiration. Man får förslag på miljömedvetna och välgörande produkter som man kan använda i stället för sina gamla vanliga.
Men behöver man alls köpa kroppsvårdsprodukter? En bodylotion, t.ex. som är fri från tillsatser gör du enkelt själv. Ta vanlig, kallpressad rapsolja eller annan ekologisk olja och tillsätt lite eteriska droppar, så har du en superfin kroppslotion. Tandkrämen fixar du lätt – blanda 1 msk kallpressad kokosolja, 1 msk bikarbonat och några droppar myntaolja och visp är den klar. Men tänk på att spotta ut i ett glas, annars blir det stopp i avloppet. Så slipper du släppa ut plastkulor i vattendragen, som vanlig tandkräm innehåller.
Busenkel handkräm som är bra mot eksem gör man genom att fylla en glasburk med olivolja och proppa den full med bivax, sådan som man rullar ljus av och som finns att köpa i hobbyaffärer. Värm på spisen i vattenbad och rör om lite då och då, tills bivaxet lösts upp. Låt svalna – klart att använda!
Tvåltillverkning är roligt att slå sig på, fast det är lite mer pyssel med det. Men gör du egen tvål så vet du vad den innehåller och ingredienserna är lätta att få tag på – kallpressade oljor, kokosfett och kaustiksoda. Ha gärna skyddsglasögon när du jobbar med sodan och låt tvålen mogna i en månad innan användning.
I boken Handmade soap book av Melinda Coss finns många fina tvålrecept. Var noga med att följa anvisningarna, tvålmassa har en tendens att vara lite grinig. Tvål gjord av växtoljor är färskvara och härsknar efter ett tag. Man undrar naturligtvis varför köpetvålar håller i evighet… Så när du gjort en sats – frys ned och plocka fram allt eftersom.