Barnböcker
Nattexpressen av Karin Erlandsson. Bonnier Carlsen.

Nattexpressen av Karin Erlandsson. Bonnier Carlsen.

Nattexpressen

Publicerat 15 december 2020 | Av |

Danja 11 år och hennes familj åker alltid och hälsar på mormor över jul. Men i år är inte allt som det brukar.

Mormor börjar bli gammal och hennes minne är inte vad det har varit. Stunderna då hon känner igen sina familjemedlemmar blir bara kortare och kortare. Hon mumlar mest om någon försvunnen nyckel. När det är dags för årets julfest händer det som inte får hända. Då Danja ska kolla till mormor, så är hon plötsligt spårlöst försvunnen. Har hon irrat ut i kylan, alldeles själv? De vuxna skyndar sig skräckslagna ut för att leta efter henne, medan Danja och hennes syster får lova att stanna kvar inne.

När nattens tystnad bryts av ljudet från ett tåg som stannar vid det gamla stationshuset som mormor bor i, verkar det inte vara någon annan än Danja som märker något. Det var många år sen det gick tåg på den här sträckan, hur kommer det sig att det stannar här nu? Snart upptäcker hon att det inte är vilket tåg som helst, utan den magiska Nattexpressen. Med den går det att resa både i tid och rum för att leta efter de som man söker och saknar, men som inte längre går att nå – kanske har en sjukdom som till exempel demens tagit dem till en annan tid och plats. Kan Nattexpressen hjälpa Danja att hitta sin mormor? Hon dras med på en svindlande resa fylld av djupa hemligheter och oväntade vändningar.

Ett charmigt och spännande tillskott till de populära adventsböckerna som består av 24 kapitel, där du kan välja att läsa ett kapitel om dagen under december. Tänkt målgrupp är 9-12 år, men den sagolika historien om Nattexpressen kan säkert uppskattas av både yngre och äldre läsare. Med en kombination av ett stort format och vackra illustrationer av Peter Bergting, bjuder boken in till högläsning.

Den åländska författaren Karin Erlandsson har tidigare gjort succé med den prisbelönta fantasyserien Legenden om ögonstenen för mellanåldern. Boken är utgiven som ett samarbete mellan förlagen Bonnier Carlsen och Schildts & Söderströms. Nattexpressen finns att låna både som tryckt bok och e-bok hos biblioteken i Göteborg.

Kommentarer inaktiverade.