Barnböcker

Detalj ur omslaget till "Dom som är kvar".

När sorgen slår till

Publicerat 13 mars 2015 | Av |

En bilderbok i ordets rätta bemärkelse.Med få ord sägs allt som behöver sägas – men det är bilderna som säger mest.

På det första uppslaget ser vi en vägg där det hänger några familjefoton. På ett av fotona syns en kvinna och hon vinkar till oss. Vi ser också samma kvinna tillsammans med en man. På det fotot  får kvinnan en öm kyss på kinden. Flera andra foton visar henne tillsammans med sina små barn.

När vi så fortsätter berättelsen hamnar vi i ett sjukhusrum och kvinnan ligger i sängen. Hon är död och familjen är samlad i rummet.

Vi är många som har varit i det där sjukhusrummet och tagit farväl av en familjemedlem efter det att döden slagit till. Kanske vi har skrämts av att se hur en varm kropp blivit så kall och stel. Vi har gråtit. Vi har funderat. Vi har saknat men vi har gått vidare med våra liv.

Bilderboken Dom som är kvar handlar om sorg och om hur den drabbar de som finns kvar. De som ”behöver lära sig att leva med att dom som är döda är döda”, som det så klokt står i boken.

Hur man bearbetar sin sorg är så olika från person till person och författaren och illustratören till bilderboken försöker visa hur de olika familjemedlemmarna gör i sin vardag efter det att sorgen drabbat dem. Det är en rörande berättelse som växer fram och bildspråket är i särklass.

Dom som är kvar har blivit belönad med Snöbollen. Det är en utmärkelse som delas ut för årets bästa bilderbok. I juryns motivering står bl.a. ”En berörande och angelägen bilderbok som växer för varje läsning.” Priset delas ut idag den 13 mars kl. 13.00 på Littfest – Umeås Internationella Litteraturfestival.

Låna den prisbelönta bilderboken av Karin Saler och Siri Ahmed BackströmStadsbiblioteket!

 

Kommentarer inaktiverade.