
Detalj ur omslaget till "När reglerna slutat gälla" av Ariel Levy. Natur & Kultur förlag.
När reglerna slutat gälla
En bok om att förlora allt man tog för givet.
Ariel Levy verkar dessutom ha fått det mesta hon pekat på. Hon växer upp och får sitt drömjobb på The New Yorker. När hon träffar sin idealkvinna är det en självklarhet att de ska få varandra och gifta sig trots att hon egentligen redan har en sambo. När hennes pappa får cancer blir han omedelbart frisk igen. En otrohetsaffär ger henne fantastiskt sex och en svacka som äktenskapet ändå överlever. Och när hon kommer på att hon vill ha barn, i sena trettioårsåldern, så hittar de en rik och trevlig spermiedonator som gör henne gravid hur lätt som helst (på sajten goodreads skriver författaren Roxane Gay om boken ”There is also this awkward strain of unexamined white girl privilege throughout.” vilket fick mig att skratta).
Och eftersom hon vill vara en äventyrlig mamma så reser hon till Mongoliet för ett reportage när hon är i femte månaden. Där förlorar hon sitt barn, föder det själv och ser honom dö på badrumsgolvet. När hon kommer hem faller äktenskapet samman och huset de bott i måste säljas. Donatorn vill inte göra fler försök och hon är inte heller i skick att bli ensamstående förälder. Allt hon tagit för givet är plötsligt borta. Reglerna hon trott gällde i hennes liv gäller inte längre.
Det här är en bok som är analytisk på ett sätt som många berättelser baserade på sanna händelser inte kan vara. ”Alla får inte allt” säger en kvinna som Ariel Levy intervjuar i boken och det är det hon till slut får landa i och acceptera. Det är en sorglig insikt, men boken är ändå hoppfull på sitt sätt. Läsvärt och märkligt spännande trots att hon berättat hur ”det går” redan i förordet.
När reglerna slutat gälla av Ariel Levy finns att låna hos oss!