Barnböcker
Detalj ur omslaget till "Mary och mormor". Massolit förlag.

Detalj ur omslaget till "Mary och mormor". Massolit förlag.

När något händer med mormor

Publicerat 1 juni 2012 | Av |

Mary föddes i en korgstol under körsbärsträdet. Hennes mamma satt och läste. Det var en spännande bok. Så spännande att hon inte märkte att barnet var på väg att födas. Det var som när man blir pinknödig och tänker: jag klarar mig en stund till.”

Så börjar bilderboken Mary och mormor. Med poetiska penseldrag har Tine Mortier och Kaatje Vermeire skapat en fantastiskt läcker bok där bild och text är i samklang genom hela berättelsen. Handlingen i boken pendlar mellan ljus och mörker – precis som livet självt.

Mary visar sig vara brådmogen. Redan vid sex månaders ålder springer hon omkring i trädgården. Två månader senare börjar hon prata. Mary har en stor aptit på livet – och på kakor… Hennes bästa vän är mormor, som är en kvinna med barnasinnet kvar. Mormor och Mary är båda lika glupska och rastlösa – och de är fulla av upptåg. De klättrar i körsbärsträdet och springer runt i trädgården tillsammans och de berättar historier för varandra. Men en dag händer något som förändrar den ljusa berättelsen. Därmed blir bilderna också mörkare. Samtidigt med svärtan drivs berättelsen framåt av en påhittig Mary som försöker göra vad hon kan för att vända händelseförloppet.

Plötsligt händer då också något annat – Marys morfar dör. Mary försöker återigen vända tragik till glädje, men på vägen dit dränks mormor och hon av tårar. Varför då inte ta tillfället i akt och segla bort på dem till England? Mormors sjukhussäng blir till en båt och tillsammans flyter de i väg… Men verkligheten kommer som bekant alltid i kapp och berättelsen avslutas med ett vackert och värdigt avsked av morfar. Samtidigt är avskedet början på något helt nytt för Mary och mormor.

Berättelsens många bottnar och dess symbolik gör den till ett litet mästerverk bland bilderböcker. På omslagsbilden sitter Mary i körsbärsträdet iklädd en blommig, röd klänning. Hon smälter in i trädets grönska där hon sitter omgiven av lekande och gungande fåglar samt en ekorre, som vi får följa berättelsen igenom. Omslagsbilden ger en föraning av bokens övriga illustrationer som har inslag av collage och är fyllda av symbolik, humor och ömsinthet.

Läs och njut av denna fina bilderbok!

Kommentarer inaktiverade.