Barnböcker

Detalj ur omslaget till Alice i Underlandet av Lewis Carroll med illustrationer av Tove Jansson. Bonnier Carlsen förlag.

När drömmen blir en saga

Publicerat 5 maj 2016 | Av |

Förra året kunde vi fira att Alice i underlandet fyllde 150 år. Kanske som en följd av jubileet spelas pjäser om Alice på fyra teaterscener i Sverige, bland annat på Stadsteatern i Göteborg.

Författaren Charles Lutwidge Dodgson skrev Alice i underlandet under psedonymen Lewis Carroll. Hans bok om Alice gavs ut 1865 och efter fem år kom den i svensk översättning. Sedan dess har åtskilliga versioner av boken om Alice kommit ut. I vår bibliotekskatalog Gotlib finns många olika versioner av Alice i Underlandet. Det är bara att välja och vraka om du är lässugen! Är du istället nyfiken på Alice i form av film har vi det också!

Nyligen utgavs också en bilderbok som är en starkt förenklad form av berättelsen om Alice. Bakom denna nya bilderbok står Susie Linn, som har återberättat och förkortat texten, samt illustratören Alexandra Ball. Boken passar bra för små barn.

I början av Alice i Underlandet faller huvudpersonen Alice ner i ett kaninhål, och hennes färd neråt är minst sagt omtumlande. Så småningom landar hon med en duns. Först kan Alice inte lämna det rum som hon, efter sin färd, har hamnat i. Dörrarna som omger rummet är alla låsta. Men hon börjar gråta så mycket att hennes tårar till slut blir en sjö, och då kan hon simma i väg.

I underlandet händer det märkliga saker och det är också en hel del märkliga figurer som befolkar detta land. Alice råkar ut för många äventyr och strapatser innan boken är till ända. Stenar förvandlas till kakor och svampar som är magiska är ett par exempel på sådant som Alice kommer i kontakt med. Hon träffar en fjärilslarv som sitter på en stor svamp och larven förklarar: ”Om du tar en liten tugga på den här sidan av svampen så blir du mindre, och om du tar en liten tugga på den andra sidan svampen så växer du.” Magiskt eller hur! Och katten Cheshire, som sitter i ett träd och med ett stort leende säger till Alice: ”Du borde besöka påskharen.” När katten sedan försvinner, är det bara hans stora leende som stannar kvar i luften.

Hos påskharen bjuds det på te. Runt fikabordet sitter, förutom haren och Alice, den galna hattmakaren och en mycket sömnig hasselmus.Hattmakaren förklarar att här står tiden still.

Men äventyret fortsätter för Alice med en kaosartad krocketmatch  där igelkottar fungerar som klot och flamingor används till klubbor! Helt plötsligt ropar någon att en rättegång ska börja. På den anklagades bänk sitter hjärter knekt som är anklagad för att ha stulit drottningens syltkakor.

Ja slag i slag händer det märkliga saker och det gör det ju när man drömmer.

Kommentarer inaktiverade.