Barnböcker

När dörren öppnas är vi väntade

Publicerat 25 januari 2017 | Av |

Under snart två år har Kulturrådets pilotprojektet Bokstart pågått i delar av Bergsjön och Gårdsten. Bibliotekspersonal går hem till familjer med små barn och pratar om språkutveckling och läsning. Vid varje besök får barnet 3 böcker i gåva. Vi är med om många fina möten. Följ med på ett –

När dörren öppnas är vi väntade. Det är mamma, mormor och så lille Hamza som vi möter för första  gången. Vi tar av oss våra ytterkläder och slår oss ner i soffan och berättar om pilotprojektet Bokstart som vi arbetar med. Och vi får veta att i den här familjen talas både arabiska, dari och svenska. Så är det dags för min kollega att ta fram böckerna vi har med oss och hon sträcker den första till Hamza. Direkt märker vi att just det här besöket är lite speciellt…

När vi började gå ut på hembesök till ett antal familjer i Bergsjön och Gårdsten för 2 år sedan lärde vi oss snabbt något vi inte kände till om 6 månader gamla barn. Ger man dem en bok kan de ta den i ett ganska stadigt grepp och sedan inom några få sekunder har de stoppat den i munnen och börjat mumsa. Tack vare bokätandet får vi en gyllene ingång i samtalet med resten av familjen om den tidiga språkutvecklingen. Givetvis visar vi först att vi ser barnets mumsande på böcker som något bra och positivt.  Och sedan kan vi tala om att tungan är det känsligaste organet på ett så litet barn. Faktiskt så känsligt att tungan kommer behöva härdas för att vi ska ha användning av den i framtiden!  Och understryker att om familjen lånar böcker på biblioteket som barnet sedan råkar förstöra så behöver de inte ersätta dem. Något de flesta vi besöker faktiskt blir väldigt överraskade över.

Vi säger att ett litet barn använder böcker på sitt sätt. De utforskar färg, form, kontraster och struktur. Faktum är att de flesta barn i den här åldern inte kan uppfatta att katten i boken är en katt men att de här stunderna är det första viktiga steget till att senare se böcker och ”lässtunden” som något positivt och eftertraktansvärt och sedan faktiskt bli en läsare. 

Men Hamza då, vad var det för speciellt med honom? Jo, istället för att bums stoppa boken i munnen upplever vi att han tittar nyfiket på bilderna. Jag tror faktiskt att han också först tittar på uppslagets vänstra sida. Så vi frågar om han redan är van vid böcker. Och mycket riktigt, Hamza har 2 äldre systrar som går i skola och de har redan börjat läsa för sin bror! Vi passar på att säga att visserligen är böckerna på svenska men att de är utvalda särskilt för att de ska vara lätta att förstå även om man inte kan språket. Och det handlar inte om att läsa boken från pärm till pärm för ett så här litet barn utan om att ha det mysigt tillsammans och samtala kring bilderna. Och sist, men verkligen inte minst, att man ska göra det på sitt hjärtas språk. Inte nog med att den vuxna är mest sig själv då den talar sitt hjärtas språk dessutom ger de då sitt barn de bästa förutsättningarna att senare lära sig svenska. 

Den sista boken som Hamza får är Lilla Pussboken av Kenneth Andersson. Eva, min kollega, pratar om boken med Hamza. Vi har tidigare tryckt på vikten av att sätta ord på världen för sitt barn och understrukit det faktum att barnet förstår så mycket mer än det kan uttrycka. Nu visar Eva på alla djuren i boken som vill bli pussade men det hon siktat in sig på är bokens sista uppslag där det finns en spegelfolie och barnet uppmanas att pussa sig själv. Hamzas mamma fattar genast galoppen och tar över Evas roll och vi får möjlighet att lära oss hur man säger pussa på arabiska. Ja, och resten kan ni själva se på filmen!

Men som sagt det här besöket var lite speciellt. Och skälet till det beror nog till stor del på Hamzas fina systrar och att han tidigt haft mysiga stunder med böcker. Precis innan vi ska gå kommer tjejerna hem från skolan. Även de får varsin bok, någon rättvisa får det vara!  Och efter allt mitt fotograferande och filmande blir vi själva fotograferade av mormor. Sen är det dags att säga ”På återseende”! Och vi går vidare till nästa familj. Men det är en helt annan historia…

Fler böcker som passar vid 6 månader:
Alla kläder på av Charlotta Ramel och Lotta Olsson
Bäbis tittut av Ann Forslind
Pino’s dagbok av Kenneth Andersson, Eva Pils och Agneta Norelid
Apan fin av Anna-Clara Tidholm
Nalle av Grete Janus Hertz
Säger hunden? Av Pija Lindenbaum
Max nalle av Barbro Lindgren och Eva Eriksson
Imse vimse spindel av Catarina Kruusval
Lilla foten av Emma Adbåge
Muuu säger kon av Dick Bruna
Lilla barnkammarboken – Rim och ramsor för händer, fötter och kropp

 

Kommentarer inaktiverade.