När asfalten blommar
Välkommen till Stadsbiblioteket och ta del av en grön berättelse! Fotografen Staffan Fischer berättar om sin bok Trottoaser tillsammans med botanisten Mats Havström.
Sin stad kan man uppleva på många sätt. Man kan studera vackra hus, beundra utomhuskonst och kanske besöka en vacker park. Eller så kan man stirra ner i asfalten för att leta efter trottoaser. Inte hört ordet trottoas förut? Det är inte så konstigt för ordet är påhittat av fotografen Staffan Fischer. Han definierar ordet trottoas så här: ”plats på eller i anslutning till trottoar eller gångbana där växtlighet mer eller mindre frodas och där fotgängare inte sällan får en ingivelse att stanna till och förundras en smula.”
Visst är det fantastiskt att se de där små växterna som då och då dyker upp i sprickor eller håligheter i stadens asfalt. Hur är det möjligt för dem att leva där har jag alltid undrat och gått vidare i stadens brus när jag tittat färdigt. Själv har jag aldrig fotograferat de där fina små oaserna i vår stadsbild utan som sagt bara tittat på dem. För Staffan Fischers del har han inte nöjt sig med att bara titta. Nej, sedan 2007 har han fotograferat och förtecknat sina fynd i den drygt hundrasidiga fotoboken Trottoaser som har ett behändigt pocketformat. En riktig liten pärla i bokform tycker jag!
Låna boken på Stadsbiblioteket och kolla också Trottoaser på Facebook. Du kan också passa på att bekanta dig med Hillevi Nagels fotobok Gatans poesi som likt Trottoaser har sin utgångspunkt i Göteborg och är lite av en tvillingbok till Staffans Fischers fina bok. Läs om boken här på bloggen!