Musikens kraft
Varför inte låna hem en riktigt bra film från Stadsbiblioteket? Här kommer tips på en mycket sevärd och gripande film, där handlingen bygger på essän ”The last hippie”.
Oliver Sacks är en brittisk-amerikansk författare och neurolog, och är kanske mest känd för sin essäsamling Mannen som förväxlade sin hustru med en hatt.Handlingen i filmen The music never stopped bygger på en annan essä som återfinns i An Antrophologist on Mars.
En son i övre tonåren lämnar i affekt sina föräldrar och det hus där han är uppvuxen. I tjugo år är kontakten mellan son och föräldrar bruten.
När mamman i familjen slutligen får ett telefonsamtal från ett sjukhus, rinner tårarna längs hennes kinder. Hon har fått reda på att den förlorade sonen har hittats, i ett förvirrat tillstånd, och med en diagnosticerad hjärntumör. En hastigt avslutad relation mellan son och föräldrar ska nu repareras, och en svårt sjuk son ska också hitta en väg tillbaka till det liv som han endast fragmentariskt kan förstå och minnas. Hans mentala funktioner är kraftigt beskurna på grund av den stora hjärntumören och han måste tränas för att få tillbaka färdigheter och framförallt sin minnesfunktion.
Det är, filmen igenom, en berättelse om komplicerade relationer som tar plats på videoskärmen. Sonen, som nu är en vuxen man med många års utlevande och hemlöst liv bakom sig, befinner sig ljusår ifrån det medelklasspar som är hans föräldrar. Dessutom finns en spricka mellan hans föräldrar som ibland blir mer påtaglig. Men kärleken lyser ändå igenom och stapplande försök görs av alla tre för att nå fram till varandra. Det blir genom musiken som man slutligen hittar en väg till försoning och till framgång när det gäller sonens rehabilitering.
The music never stopped är en riktigt värmande film, trots att den mot slutet blir en aning sentimental. Men helhetsintrycket är att den av Jim Kohlberg regisserade filmen är ett mycket bra drama, som du alldeles gratis kan låna på Göteborgs Stadsbibliotek. Njut av en bra berättelse och härlig musik av bland annat Grateful Dead, Bob Dylan och Beatles.