Musik

Musik för vinterkvällar

Publicerat 7 februari 2017 | Av |

Folkbiblioteken i Göteborg har en stor cd-samling med över 20000 unika titlar som alla går att låna och reservera till ditt bibliotek. I serien månadens cd-tips får vi ta del av personliga musiktips signerat mina kollegor runt om på stadsdelsbiblioteket. Håll till godo!

En snöig söndagskväll år 2009 körde vi E6 hem från våra goda vänner i Halmstad. Med oss hade vi en bränd skiva (det är några år sedan) som vi fått av dem. Vi körde in cd:n i bilens ljudanläggning. Det var halt och sikten var dålig men musiken fullkomligt knockade mig och mitt resesällskap. Albumet är inspelat i ett vintrigt Toscana, och bär titeln ”If on a winter’s night” med en av mina absoluta favoritartister Sting och hans fantastiska musikerkollegor. Titeln anspelar för övrigt på en bok av Italo Calvino som utkom 1979 – Om en vinternatt en resande.

Albumet är en blandning av olika sorters musik som traditionella carols från England och musik av den melankoliske renässanskompositören Henry Purcell och spänner över fem århundraden. Allt suveränt sammanhållet av Stings musikalitet och högst personliga tolkningar som växte fram i samklang med de övriga musikerna under inspelningens gång. Lyssna på albumet eller gå in på Youtube där det ligger en fantastisk livekonsert inspelad i Durham Cathedral i Yorkshire (se ovan). Garanterad vinterstämning, och ett skönt alternativ till traditionell julmusik à la Carola och Håkan Hagegård.

Sting (egentligen Gordon Matthew Thomas Sumner) föddes i Newcastle 1951. Han var sångare och basist i New Wave-gruppen The Police fram till 1984, då han startade en framgångsrik solokarriär. En genuin rockmusiker med ett öppet sinne för musik från alla tider och från hela världen. Han har inspirerats av och införlivat element från jazz, nordafrikansk raï, madrigaler … you name it. I början av november släppte Sting sitt senaste album som är hans första rockalbum på 13 år med titeln 57th & 9th. Titeln anspelar på en gatukorsning i New York som Sting korsade varje dag för att komma till studion i Hell’s Kitchen. När Sting höll sin berömda konsert i Paris på årsdagen av attentaten i konsertlokalen Bataclan 12 november inledde han med ”Fragile”, en låt om vår utsatthet som människor. Han framförde också ett antal låtar från sitt nya album.

/Eva Bäckman, Kortedala bibliotek

Kommentarer inaktiverade.