Facklitteratur

Mosaiksommar?

Publicerat 2 augusti 2016 | Av |

Kanske kan sommaren vara en årstid som ger dig tid till att utöva en hobby? Att skapa vackra mosaikmönster är en kreativ sysselsättning som har rötter långt tillbaka i historien.

För några år sedan hade jag förmånen att besöka staden Ravenna i Italien. Resans mål var framförallt att, ”på riktigt”, få se de fantastiska mosaikmönster som skapats för tusentals år sedan i bland annat kyrkan San Vitale. Denna kyrka, byggd på 500-talet, innehåller exempelvis mosaikporträtt av olika bibliska personer. Man blir verkligen hänförd av alla fantastiska detaljer i de konstverk som invändigt pryder San Vitale. Små mosaikbitar, i en mängd olika färger, bildar tillsammans de mest fantastiska motiv.

Nåväl, nu är det ju inte så att man hastigt och lustigt kan lära sig att skapa så fantastiska konstverk med mosaikbitar som i Ravenna, men varför inte testa ett lite mindre mosaikprojekt nu i sommar? Det är bara att sätta igång och låta fantasin flöda!

Själv har jag testat att göra mosaikmönster på flera olika sätt. Jag har till exempel dekorerat en träbricka och gjort underlägg till kastruller. Mycket bra presenter för övrigt.

Att arbeta med färg på det speciella sätt som man gör med mosaik är riktigt utmanande. Innan man fäster bitarna kan man med fördel prova olika alternativa placeringar. Precis som när man skapar lapptäcken växer ett mönster fram så småningom.

Ett tips är att man gärna kan använda lite färg i den fogmassa som man använder för att binda ihop mosaikbitarna. Annars är fogmassan grå eller vit och lite färg kan ju alltid vara uppiggande, eller hur?

På Stadsbiblioteket finns det ett antal lämpliga instruktionsböcker när det gäller att lära sig konsten med mosaik. Låt dig inspireras och låna även någon av de böcker om mosaik som beskriver den historiska aspekten.

Visst är det härligt att ta chansen att lära sig något nytt nu i sommar? Även om du trots dessa rader inte rent praktiskt vill arbeta med mosaik så kan du ju alltid läsa teorin bakom skapandet …

 

Kommentarer inaktiverade.