Barnböcker
Omslag till Monstret i natten av Mats Strandberg och Sofia Falkenhem. Rabén & Sjögren

Omslag till Monstret i natten av Mats Strandberg och Sofia Falkenhem. Rabén & Sjögren

Monstret i natten

Publicerat 26 oktober 2020 | Av |

Monster för nybörjare, så kan man sammanfatta den här mysiga serien om Frank Steen som blir biten av en hund på sin nioårsdag och får uppleva sitt liv förändras.

Frank är en känslig storläsare som är utanför i skolan. Att dessutom ofrivilligt förvandlas till ett hatat monster gör inte livet lättare precis. Och inte vågar han berätta för sina föräldrar. Tänk om de slutar att älska honom då?

För ingen verkar förstå att det finns monster som inte vill någon illa. Fast Frank är som en gullig hundvalp, som bara vill bli klappad, blir han jagad av både polis och allmänhet.

Men mitt i allt elände öppnas också en ny värld. Det finns andra monster som också är snälla och äntligen kan Frank få vänner och känna hur det känns att höra till och vara outsiders tillsammans.

Monstret i natten går snabbt och lätt att läsa, med många spänningsmoment och nya vändningar. Men det är också en lite eftertänksam bok, som ger tillfällen att diskutera ensamhet och vänskap.

Och den kryllar av flirtar med skräcklitteratur, skräckfilmer och annat läskigt. Som när granntanten Alice (som indirekt visar vägen till ”Underlandet”) säger att ”ugglorna inte är vad de verkar vara” precis som i Twin Peaks, eller att de nya spökkompisarna påminner starkt om flickan i The Ring och Jason i Fredag den trettonde filmerna (de badar också i ”Kristallsjön”). Och vad blir egentligen Franks hemstad Yrred baklänges? 

Kanske är det roligast för vuxna, men de små blinkningarna bidrar ändå till charmen.

Författaren Mats Strandberg är kanske mest känd för sina betydligt otäckare böcker för vuxna och ungdomar, så om någon vuxen högläsare blir ”biten” är det bara att låna hem de böckerna för egen del! Och illustrationerna av Sofia Falkenhem är både gulliga och stämningsfulla.

Monstret i natten är första delen i en serie. Det finns två böcker till om Frank, och en samlingsvolym för den som vill ha allt på en gång. 

Kommentarer inaktiverade.