Barnböcker, Boktips

Mitt bottenliv – av en ensam axolotl

Publicerat 21 oktober 2021 | Av |

Om du känner ett barn som spelar Minecraft har du kanske redan hört talas om axolotlar, där finns nämligen det otroligt gulliga groddjuret i pixlig form.

Men axolotlar finns även i verkligheten även om det tyvärr inte finns så många kvar. Ett litet djur med fenor och både lungor och gälar. Ansiktet ser ut att le.

I den här ljuvliga bilderboken av Linda Bondestam handlar det om en ensam axolotl som söker sin flock. Runtomkring finns staden och lunsarna (människor). Det är poetiskt, mörkt på något sätt, och ganska sorgligt. Axolotlen försöker få vänner och trivs okej, men vattnet blir varmare och grumligare hela tiden. 

Det finns en underton av undergång. Kanske är axolotlarna ännu ett djur som är på väg att utrotas helt. Och människans framfart märks på andra sätt också. Allt äckligt skräp som ligger i vattnet, en mobil som tappas och visar upp film för vår huvudperson. Det kan väcka frågor och lusten att prata om miljöförstöring med barnet under läsningen, men det är inte nödvändigt för att förstå boken. Den går att läsa som en spännande berättelse med lite spännande fakta om axolotlar, som att de är väldigt lika tigersalamandrar och att deras lemmar växer ut igen om de skadas. 

Och på slutet (jag berättar inte hur det går till) får man frossa i urgulliga axolotlar i olika färger som fyller hela sidan!

Kommentarer inaktiverade.