Film

Mirai, min lillasyster

Publicerat 3 april 2020 | Av |

Om du och ditt barn har sett Totoro och Ponyo hundra gånger finns en ny pärla att älska!

Det handlar om Kun som är fyra år och precis har blivit storebror till bebisen Mirai. Han reagerar som många storasyskon gör, med svartsjuka, tjuvnyp och utbrott. Föräldrarna är trötta och maktlösa. 

Men vad händer? Jo Mirai från framtiden kommer och hälsar på! Då är det hon som är tonåring och stor och försöker få Kun att förstå att systrar inte är så dumma ändå. Och sen förvandlas hunden Yukko i familjen till människa och berättar om hur det kändes för honom, när Kun föddes och han inte längre var gullungen i familjen. Även den döda farfadern dyker upp och Kun får till och med träffa sin mamma som barn.

Allt är charmigt och fantasifullt berättat med olika äventyr och miljöer. Här finns både spänning och humor, och mycket vackert och färgsprakande att titta på.

Filmen Mirai kommer inte från Studio Ghibli. Den är skriven och regisserad av Mamoru Hosoda (som hade ett kort och misslyckat samarbete med Studio Ghibli många år tidigare), men jag tycker den har mycket av samma känsla ändå. Det är väldigt mysigt att titta på filmen och tempot och dialogen är betydligt långsammare än till exempel Dreamworks och Pixars filmer. Här kan även de minsta hänga med, utan att missa massa vuxenskämt (men filmen kan absolut passa barn som fyllt fyra för flera år sedan). Filmen är dubbad till svenska.

Dessutom finns det mycket att prata om efteråt, kanske särskilt för barn som känner igen sig i situationen med syskonavundsjuka. Och så är det skönt att få se en fyraåring som får vara en fyraåring med utbrott och massa känslor, och inte en vuxen i miniatyr.

Mirai kan du se på vår filmtjänst Cineasterna! Det är bara att logga in med bibliotekskort och PIN-kod. Om du vill casta till teven så att hela familjen kan titta ihop behövs en särskild app. Den heter också Cineasterna och finns i app store och play-butiken gratis.

Kommentarer inaktiverade.