Facklitteratur

Min barndom i Majorna

Publicerat 9 mars 2011 | Av |

På Stadsbibliotekets Göteborgsavdelning finns många små klenoder. Man kan verkligen bli glad över hur många bra och välskrivna böcker det finns om Göteborg! Visst är det fascinerande att stiga in i ett annat sekel och möta den tidens människor i en stadsdel som man känner väl.

I boken Min barndom i Majorna berättar Ragnhild Bågenholm om folket på tomten ”Paradisfogeln” vid Allmänna vägen omkring förra sekelskiftet.

Det fina med berättelsen är att den beskriver barns och kvinnors vardag, eller ”Marthabekymren” som Bågenholm uttrycker det. Eftersom pojkar ofta var befriade från att hjälpa till hemma, så är mäns beskrivningar av livet i början på förra århundradet  alltför romantiska menar hon. Så det var på tiden att stadsdelen fick en uttolkare med ett kvinnligt perspektiv.

Ragnhild Bågenholms pappa var kapten på barkskeppet Gamen. Nu kan man ju lätt tro att en sjökapten var välbeställd. Men rederierna betalade undermåliga löner och om lasten inte kom säkert i hamn kunde kaptenen själv få stå för förlusten. Att vara sjökapten innebar också att man ibland var borta ett par år från sin familj. Och när pappan plötsligt kom hem fick både frun och barnen försöka vänja sig vid den kraftfulle mannen med sin rungande kommandostämma. Nu skulle det utredas om barnen varit snälla eller inte och bestraffningar utdelas för sedan länge bortglömda förseelser.

Ragnhild bodde i en liten tvårumslägenhet med sina syskon. Hennes beskrivningar av den tidens originella människor, av lekar, utflykter, matvanor, huskurer och skolan är en av de absolut mest charmfulla och roligaste som finns. Boken är delvis skriven på Göteborgsdialekt och det finns en liten ordlista i slutet.

Bågenholm älskar verkligen sin stad. Boken tillkom efter en mångårig utlandsvistelse och därför lyser barndomen, stadsdelen, havet och människorna fram så att man känner den tidens vingslag på ett alldeles särskilt vis.

Kommentarer inaktiverade.