Arrangemang

Detalj ur omslaget till "Tjärdalen". Albert Bonniers förlag.

Med en schysst föreläsare får klassikerna nytt liv!

Publicerat 29 augusti 2015 | Av |

Skitjobb, krisen i Grekland, tiggeriförbud, afrikansk motståndskamp, utrensningar i öst, moraliska konflikter och en förlorad värld! Känns det igen? Frågeställningarna som säkert flera av oss diskuterat över middagsbordet senaste tiden, finns också med i böckerna som ingår i höstens Klassikerprat på Stadsbiblioteket.

Höstens klassiker kan utan problem läsas och diskuteras ur ett samtida perspektiv.
Det som gör en bok till klassiker är ju att den fortsätter att vara intressant för nya generationer av läsare.
Att den fortsätter vara relevant, förmår väcka känslor och inspirera. Men också att boken, oavsett ålder, klarar att tolkas ur ett modernt perspektiv.

Välkommen att lyssna på en intressant föreläsning, diskutera din favoritbok eller att berika ditt litterära kapital genom ren & skär tjuvlyssning!

(Titlarna nedan är länkade direkt till vår katalog så att du kan läsa böckerna i god tid!)

Samarrangemang: Studieförbundet Vuxenskolan

Klassikerprat #1

Postverket av Charles Bukowski (1920–1994)
Måndag 7/9 plan 1 kl 18
”Jag har två val. Jobba kvar på Posten och bli galen eller säga upp mig och skriva och svälta. Jag föredrar att svälta”.
Med de orden sa Charles Bukowski upp sig från US Postal Service vid 49 år ålder. Tre veckor senare hade han skrivit sin första roman Postverket.
Föreläsare och samtalsledare: Roland Paulsen, sociolog och kritiker av arbetssamhället. Hans senaste bok Vi bara lyder är en personlig uppgörelse med Arbetsförmedlingen, arbetslinjen och hela idén om arbetets nödvändighet.

Klassikerprat #2

Om icke vetekornet av Ngũgĩ wa Thiong’o (1938–)
Måndag 21/9 plan 1 kl 18
Om icke vetekornet (1967) börjar på Uhuru-dagen, Kenyas första självständighetsdag. Mugo ses av alla i sin by som en frihetshjälte sedan han lett en hungerstrejk i ett brittiskt koncentrationsläger under självständighetskampen i Kenya. Men allt är inte vad det verkar.
Ständigt nobelpristippade författaren Ngũgĩ wa Thiong’o föddes i Kenya men lever sedan 1982 i exil. Han är en av de mest politiska afrikanska författarna i sin generation.
Föreläsare och samtalsledare: Maria Olaussen, professor i engelsk litteraturvetenskap

Klassikerprat #3

Spela för mig, Zorba av Nikos Kazantzakis (1883-1957)
Måndag 5/10 Plan 1 kl 18
Handlingen och personskildringarna i romanen är baserade på Kazantzakis egna upplevelser, då han 1917 tillsammans med den mångkunnige livsnjutaren Giorgos Zorba försökte öppna en gruva på Peloponnesos.
I det krisdabbade Grekland är filosofen, författaren och journalisten Kazantzakis åter aktuell. Som en av Greklands nationaldiktare fungerar hans böcker, i synnerhet vid landskriser, som en sorts uppbyggelselitteratur.
Föreläsare & samtalsledare: Torsten Rönnerstrand, litteraturvetare och aktuell med nya boken Sokrates, Zorba och Lambrakis. Krisernas Grekland i politik och litteratur.

Klassikerprat #4

Tjärdalen av Sara Lidman (1923-2004)
Måndag 19/10 på plan 1, kl. 18
En man bränner en tjärdal men får ingen lön för arbetet. Ett illdåd kommer i vägen och tjärdalen blir anledning till stora moraliska konflikter i byn.
Boken har kallats ”århundradets debut” och det poetiska språket, som gav Lidman en position som nydanande språkkonstnär, är uppblandat med dialekt, bibelprosa och myndighetsretorik.
Sara Lidman är känd för sitt brinnande sociala patos engagerade hon sig bland annat i kampen mot Vietnamkriget, apartheid och atomvapen.
Föreläsare och samtalsledare: America Vera-Zavala, dramatiker och aktivist, aktuell med pjäsen ”Sara Sara Sara – Starka kvinnor pinkar stående” på Stockholms Stadsteater.
Dessutom: Kristin Lidström, formgivare till höstens Bonnierklassiker, berättar om arbetet med omslaget till Tjärdalen.

Klassikerprat #5

Natt klockan 12 på dagen av Arthur Koestler (1905–1983)
Måndag 2/11 Plan 1 kl 18
Koestlers tyska originalmanuskriptet försvann under en dramatisk flykt undan nazisternas intåg i Paris 1940 men en engelsk översättning räddades och boken blev en världssuccé.
Romanens huvudperson, den dödsdömda Rubasjov, är kalkerad på bolsjevikledaren Nikolaj Bucharin, av Lenin kallad ”partiets älskling” och avrättad i mars 1938, några månader innan Koestler började skriva sin bok. Koestlers eget liv var dramatiskt, kommunist, krigskorrespondent, kulturman, jude, spion och själv dömd till döden av Franco men räddad i sista minuten.
Föreläsare & samtalsledare: Yvonne Hirdman, professor, historiker, feminist och dotter till en kommunist som flydde Moskva strax innan Stalins utrensningar satte igång på allvar.

Klassikerprat #6

Tåbb med manifestet av Lars Ahlin (1915-1997)
Måndag 16/11 på plan 1 kl. 18
Lars Ahlins debut, idéromanen ”Tåbb med manifestet” (1943), utspelar sig under depressionen i början av 1930-talet. I ett Sverige med förbud mot lösdriver ger sig den unge, arbetslöse socialisten Tåbb ger sig ut på vägarna för att söka jobb.
I år är det 100 år sedan Lars Ahlin föddes i ett slumområde i Sundsvall. Han var den siste i en syskonskara på sju som i stort fick klara sig själva och Tåbb med manifestet är baserad på hans egna upplevelser på samhällets botten. Han var en av 1900-talets främsta svenska författare som skildrade såväl arbetarklassens villkor som människans inre liv.
Föreläsare och samtalsledare: Stina Otterberg, litteraturvetare,kritiker och pristagare av Göteborgs Stads litteraturpris 2015.

Klassikerprat #7

 

En förlorad värld av Evelyn Waugh (1903 – 1966)
Måndag 30/11 kl 18 Plan 1
När Waugh skrev sin nostalgiska hyllning till den en gång ofantligt rika och kulturbärande engelska överklassens värld, den värld där Waugh själv allra helst ville vistas, rasade andra världskriget för fullt.
Berättelsen om Oxfordstudenten Charles Ryders möte med den dekadenta Sebastian Flyte och dennes magnifika familjehem Brideshead i 1920-talets England har fascinerat generationer av läsare. Inte bara för sin skildring av en värld där plikt och lust, andlig tro och världslig lycka ständigt hamnar i konflikt med varandra, utan lika mycket för sin mångtydiga skildring av manlig vänskap. Föreläsare och samtalsledare: Ulrika Knutson, journalist, författare och
nybliven hedersdoktor vid Göteborgs universitet

Kommentarer inaktiverade.