Märta Tikkanen
Den 6 oktober är det dags för det andra arrangemanget av Internationell Författarscen Göteborg.
Den 6 oktober är det dags för det andra arrangemanget av Internationell Författarscen Göteborg, den här gången i samarbete med Forum för poesi och prosa. Gäster är Märta Tikkanen, Agneta Pleijel, Jila Mossaed och Martin Enckell. Evenemanget går av stapeln i Konsertsalen, Musikens hus klockan 19.00.
Tikkanen blir vår andra gäst efter premiären den 22 september. Tikkanen är aktuell med sin nya roman Emma & Uno, en kärlekshistoria om hennes egen mormor och morfar, och kommer att avsluta sin läsning med ett samtal om sitt författarskap med Carl Forsberg, konferencier på Forum för poesi och prosa. Under kvällen läser även Agneta Pleijel ur sin senaste roman och dessutom framträder poeterna Jila Mossaed och Martin Enckell. Evenemanget börjar klockan 19.00.
Forum för poesi och prosa drivs av Författarcentrum Väst med stöd av Göteborg, Västra Götaland, Nordisk Kulturfond, Kulturrådet och Bokmässan.
Om evenemanget:
Göteborg – onsdag 6/10
Tema – Tradition med Märta Tikkanen, Agneta Pleijel, Jila Mossaed och Martin Enckell
Samarbete med Internationell Författarscen Göteborg
Plats: Konsertsalen, Musikens hus
Tid:19.00
Inträde: 80 kr (50 kr för studenter och medlemmar i FCV och Klubb Kamel)
Förköp: Pusterviks biljetter 031-130680, Ticnet 0771-707070 eller www.ticnet.se
Arrangörer: Författarcentrum Väst, Göteborg, Världskulturmuseet, Bok & Bibliotek, Göteborg & Co, Stadsbiblioteket
Om författarna:
Märta Tikkanen är finlandssvensk författare, född 1935 i Helsingfors. Hon har arbetat som redaktör för Hufvudstadsbladet, rektor för Helsingfors svenska arbetarinstitut, lektor i svenska och som kolumnist i flertalet tidskrifter och tidningar. Tikkanen berättar i sin böcker om kvinnor som vill skydda sig från den värld som ägs av männen och som skapar sig och verkar i ett eget privat utrymme. Hennes böcker har översatts till 21 olika språk och har sålt i stora upplagor i länder som Sverige, Finland, Norge, Tyskland mfl. Tikkanen har vunnit en mängd priser, bla De Nios Vinterpris och 2002 tilldelades hon Svenska Akademiens Finlandspris. I september 2010 ges hennes nya roman, Emma & Uno, ut. Boken handlar om hennes egna morföräldrar, en gripande skildring av deras annorlunda kärlekssaga.
Agneta Pleijel är författare och kritiker. 1969 skrev hon sitt första skönlitterära verk, pjäsen Kollontaj som också blev hennes debut i tryckt form 1976. Innan dess hade hon bland annat varit kulturchef på Aftonbladet. Pleijel har även varit ordförande i svenska Pen-klubben och professor i dramatik vid Dramatiska institutet. Det stora genombrottet kom med romanen Vindspejaren (1987) en historia som spänner över fem generationer. 1997 gavs En vinter i Stockholm ut. Det är en brännande samtidsroman om kärlek som översatts till inte mindre än 17 språk. För romanen Lord Nevermore nominerades hon till Nordiska rådets pris. Pleijel sitter i samfundet De nio och har mottagit flertalet pris, bland annat Sveriges radios Stora romanpris, Gustaf Frödings stipendium och Selma Lagerlöfs litteraturpris.
Jila Mossaed är poet bosatt i Göteborg. Hon föddes 1948 i Teheran i Iran och kom till Sverige 1986. Hon har givit ut två romaner och fem diktsamlinga på persiska. Efter elva år i Sverige utkom hennes första diktsamling på svenska, den kritikerrosade Månen och den eviga kon (1997) som hon själva säger är ”en bro byggd av dyrbara rubiner för en lång resa”. I hennes andra svenska diktsamling, Sju vilda oceaner, är temat kärlek. Det är glödande kärleksdikter som hör hemma i en uråldrig persisk tradition, rikt på symboler och metaforer. Hon är ett känt namn bland alla de exiliranier som är spridda över världen. 1999 tilldelades hon ABF:s litteraturpris.
Martin Enckell är en finlandssvensk författare, översättare, poet och konstnär. Efter tretton års tystnad återvände Enckell under 2009 med en ny diktsamling, under ett ramsvart hjärta. Det är ett sorgearbete efter en skilsmässa, en innerlig och självrannsakande bekännelse, men även en uppgörelse med skilsmässans illusion, all svartsjuka, bitterhet och möjligen en slutlig försoning. Bland hans övriga utgivning märks bland annat diktsamlingen Pravda Love från 1983, som snabbt blev en kultbok bland unga poesiläsare och Gud All-En, kanske hans mest kända verk, inspirerat av persisk sufism.