Blogg, Facklitteratur

Ester Blenda Nordström Foto: Bakhåll Förlag

Margaretas klassiker: Kåtornas folk

Publicerat 9 juli 2015 | Av |

Ester Blenda Nordström var en uppskattad skribent och journalist som tills nu varit helt bortglömd. Glädjande nog har förlaget Bakhåll nu publicerat flera av hennes reportageböcker, varav Kåtornas folk är en av dem.

I boken Kåtornas folk, berättar hon om sin tid som lärare åt nomadbarnen i Övre Soppero. Jämför man med andra skildrare av ”exotiska” miljöer vid den här tiden är hon verkligen en frisk fläkt. Här finns inte ett uns av självbelåtenhet över de egna bedrifterna eller någon översittarattityd.

Det finns intet bortom, det finns inga andra människor än det starka, smidiga vildmarksfolket som bor i de svarta små kåtorna där, nedanför den sista fjällbranten, ingen annan värld än denna vita, ingen annan himmel än den rosenröda, ingen annan måne än den bleka bukten där i norr.

Vildmarken kryper in under skinnet! Det framstår som nästan ofattbart att människor klarar av att leva sina liv med en så vildsint och skoningslös natur, som hela tiden måste tämjas och vägas mot människans litenhet. Kanske, tänker jag när jag läser, är det kontrasterna som skapar störst lycka i ett sådant samhälle? Att slå sig ner vid elden efter flera mils vandring i rykande snöstorm och sörpla kaffe samtidigt som stormen ryter utanför tältduken. Den unga flickan Ellekare blir Esters närmsta vän och vägvisare in i samekulturen. Det fascinerande med vildmarken är att människan där på något vis lyfts ur alla historiska sammanhang. Vad bryr sig samerna om Sverige, kriget och allt annat buller och larm?

Ester Blendas poetiska skildring av den mäktiga naturen och dess människor är verkligen en underbar sång till vildmarken och enligt mig en verklig klassiker!

 

Kommentarer inaktiverade.