Facklitteratur
Detalj ur omslaget till "Vad jag pratar om när jag pratar om löpning". Norstedts förlag.

Detalj ur omslaget till "Vad jag pratar om när jag pratar om löpning". Norstedts förlag.

Maratonlöpande romanförfattare

Publicerat 7 augusti 2012 | Av |

För den som älskar att skriva och löpträna är ”Vad jag pratar om när jag pratar om löpning” en alldeles självklar bok.

Vem har sagt att alla författare förkastar kroppslig aktivitet? För den japanske författaren Haruki Murakami blev löpningen en nödvändighet då allt stillasittande vid skrivbordet resulterade i en alltför trind kropp.

En del böcker fortsätter man koncentrerat att läsa trots att man hamnar i ett kuddkrig hemma. Så var det med den här intressanta memoarboken med löpningen som nav. Murakami berättar här på ett mycket personligt sätt om sin bakgrund som jazzbarägare i Tokyo, om skrivandet som tar sin början och så löpningen som griper tag i honom och som blir en del av hans vardag.

Han börjar ägna sig åt en extrem livsstil; livet handlar nästan uteslutande om skrivandet och löpningen och onödiga sociala kontakter sållas helt bort. Här är det tidigt sänggående och morgonrundor som gäller!

Det här är alltså ingen bok som enbart handlar om löpning, tider och lopp utan Murakami filosoferar över livet, över våra prioriteringar och åldrandet – det kroppsliga förfallet som många löpare känner igen sig i.

Låna Vad jag pratar om när jag pratar om löpning hos oss!

Kommentarer inaktiverade.