Arrangemang, Film, Musik

Detalj ur omslaget till "Vi från Jedwabne". Bokförlaget Atlas.

Månadens språk : Polska

Publicerat 25 maj 2016 | Av |

Stadsbiblioteket lyfter fram ett språk varje månad och nu har turen kommit till polskan! Polen är ett land som har fått mycket uppmärksamhet under året sedan det nationalkonservativa partiet Lag och rättvisa (PiS) genomfört flera kontroversiella lagar gällande bland annat inskränkningar i pressfriheten i landet. Läs vidare för bok- om filmtips som gör upp med Polens historia.

En av de lagar som drivits igenom av den polska regeringen innebär en omvandling av de statsägda public service-medierna till nationella kulturinstitutioner och statsmediernas högre chefer har handplockats. Denna förändring har varit bidragande till att Polen är det land som sjunkit kraftigast i organisationen Reportrar utan gränsers årliga lista över pressfriheten i världens olika länder. Numera rankas landet på plats 49, ett fall på 29 placeringar sedan förra året. Vill du läsa mer om den politiska utvecklingen i landet finns söktjänsten Landguiden på biblioteket där du kan läsa om världens alla länder.

En författare som är aktuell är Anna Bikont, med hennes kommande bok om socialarbetaren Irena Sendler som under andra världskriget räddade över 2500 judiska barn i Warsawagettot undan förintelsen. Anna Bikont har tidigare skrivit boken Vi från Jedwabne (på svenska 2014) som handlar om pogromen i Jedwabne år 1941 och tystnaden kring polackernas roll i förintelsen. Den nya boken tar upp liknande kritik och känns mycket angelägen just nu med tanke på den politiska situationen i Polen.

Anna Bikont var även med och grundade den liberala dagstidningen Gazeta Wyborcza, där hon fortfarande jobbar idag. Om du talar polska är ett tips att kolla in tidningen (och andra polska titlar) i vårt digitala utbud av dagstidningar och tidskrifter på Pressreader. Klicka här för länk och information om Pressreader!

Filmen Ida (2013) producerades efter Vi från Jedawbne och handlar om den polska unga kvinnan Anna som innan hon ska avlägga sina klosterlöften blir beordrad att uppsöka sin enda levande släkting Wanda. Hon får av henne reda på att familjen är judisk och startar en resa på landsbygden i jakten på sanningar om familjens förflutna och om Polens historia och nutid. Filmen vann en Oscar för bästa icke-engelskspråkiga film år 2015. Låna filmen här!

Kommentarer inaktiverade.