Barnböcker

Detalj ur omslaget till "Buster vill inte städa". Rabén & Sjögren.

Mamma snarkar och Buster städar

Publicerat 6 januari 2014 | Av |

En pigg, städintresserad pojke. En trött och snarkande mamma. Om dessa två handlar en vackert illustrerad bilderbok med retrokänsla.

Medan hans mamma sover djupt vill Buster så gärna städa så att det blir fint i lägenheten. Han letar efter borstar och städhink genom att leka ”sop-kurragömma”.

– Ett, två, tre, hundra, räknar han.

Och Buster letar. Efter en stund hittar han sopgrejorna i det stora skåpet. Sopborsten åker fram och hinken fylls med vatten. Därefter kommer också dammsugaren fram. För att göra det lite roligare att sopa kanske man kan leka innebandy, tänker Buster. Då behövs en boll – och den är snabb! Den susar framåt när Buster slår med borsten.

– Måål, skriker Buster, samtidigt som borsten råkar hamna på fel ställe och den fina vasen går i bitar av slaget med borsten. Buster blir så ledsen. Men nu gäller det att snabbt städa bort alla skärvorna av vasen. Han börjar med att försöka suga in dem i dammsugaren. Det lyckas inte alls för Buster att få bort skärvorna på det sättet. Istället tar han vatten i skurhinken för att med hjälp av en blöt trasa försöka få bort skärvorna. Det slutar med att även detta städförsök misslyckas. Och Buster blir ännu mer ledsen. Men som tur är finns det tröst att få för mamma kan ju inte snarka bort hela dagen. Inte när Buster för ett sådant liv.

Författaren till boken om Buster heter Marie Oskarsson och bor i Göteborg. Hon debuterade som författare 2001 och har sedan dess skrivit ett antal böcker för både barn och vuxna. Det var hennes son Nisse som gjorde att Marie Oskarsson slog sig in på författarbanan. Sonen tyckte inte om att läsa och därför skrev hon en bok som han skulle vilja läsa. Så kom hennes första bok Bläckfiskresan till.

Illustratören Lisa Kleinschmidt blev tillfrågad av Marie Oskarsson om att göra bilderna till böckerna om Buster. Lyckligtvis gillade hon Maries text omedelbart. Hon fann inspiration till att illustrera böckerna i föremål som hon själv tycker om. Vackra tyger och mönster har en central plats i böckerna. Och så den svarta katten. Själv har Lisa flera katter som ofta ligger på skrivbordet när hon arbetar. Huvudpersonen Buster fick röda kinder, mörka ögon och kort ljusrött hår när Lisa ”skapade” honom. Klädd i en urvuxen pyjamas, som blottar en liten go mage, är han en riktig charmkille. Hittills finns två bilderböcker om Buster utgivna. Den första boken heter Buster vill inte sova.

Låna fler av årets bilderböckerGöteborgs stadsbibliotek!

Kommentarer inaktiverade.