Barnböcker

Foto: Evelina Larsson

Malins bästa 2015

Publicerat 30 december 2015 | Av |

Malin har varit här hela 2015 på ett föräldravikariat men slutar tyvärr i årsskiftet. Men inte utan att ha tipsat rejält om årets bästa läsupplevelser! Vi kommer sakna Malin.

Skönlitteratur

Hallahem – staden under berget av Susanne Trydal
Tänk dig att du fick veta att du egentligen inte tillhörde denna världen utan en helt annan. Det är precis det som händer tolvåriga Torun och Tilda i denna fartfyllda bok. Boken har allt en kan önska sig, från troll till magiska väsen. En riktigt härlig bok att bara drömma sig bort i.

Splods öga av Neil Gaiman
Kan ett mjölkpaket rädda världen från undergång? I denna bok kan det ske. En pappa sticker iväg en snabbis på morgonen för att köpa mjölk till barnens frukostflingor. Vem kan ana att han ska träffa på allt från pirater till en dinosaurie i luftballong? Ett riktigt roligt äventyr där du kommer att skratta högt.

Kurragömma av Petrus Dahlin
Detta är en riktig skräckis som får håret att resa sig på armarna. Astrid och hennes mamma hyr ett hus i Spanien. Efter att Astrids pappa omkommit i en bilolycka så behöver de komma iväg för att umgås med varandra. Semestern blir dock inte som de tänkt sig då mamma måste åka iväg på jobb, igen. Astrid blir kvar i huset. Snart börjar det hända saker, blöta fotspår på altangolvet och bybor som varnar henne från att bada i sjön. Läbbig och spännande läsning.


Odinsbarn av Siri Pettersen
Hirka är 15 år och har ingen svans som alla andra har. Hon kan inte heller använda kraften. Hon passar inte riktigt in. Kanske tillhör hon inte denna världen, tänk om hon är ett odinsbarn, ett odjur som sprider förruttnelse omkring sig? Ett oerhört spännande fantasyäventyr där vi får följa Hirka i hennes kamp mot främlingsrädsla och att finna sin plats i värden.

Faktaböcker

Hej Ruby : äventyr i datorernas magiska värld av Linda Liukas
Rubys pappa har lämnat ett vykort med ledtrådar där han skriver att han gömt fem ädelstenar. Ruby älskar gåtor och att klura ut lösningar. Ruby ger sig in i en värld av problem, mönster och koder som ska lösas. Hon ger sig in i ett äventyr i datorernas värld. Efter äventyret följer klurigheter att själv ta sig an. Efter du läst denna bok kommer du bättre förstå hur en dator tänker.

Professor Astrokatt i rymden av Dominic Walliman
Här får du följa med Professor Astrokatt ut i rymden. Du får lära dig om allt från planeter, stjärnor, hur universum skapades till rymdresor. Fantastisk faktabok med underbara bilder. En härlig bok att riktigt gotta sig i.

Vikingar av Mats Vänehem
När jag var liten drömde jag om att bli arkeolog. Att leta efter spännande föremål som vittnade om en svunnen tid. På biblioteket plöjde jag hela faktahyllan om hur vi levde och hade det förr. Nu blev jag inte arkeolog, utan bibliotekarie. I böckernas värld kan vi få prova på allt. Det är precis det vi får i denna bok. Här får vi följa med från start när ett föremål hittas i jorden när det grävs för ett vägbygge. Sedan får vi följa med och se hur arkeologerna jobbar och också få veta hur de levde på vikingatiden. Är ni lika tokiga i sådant som jag så får ni inte missa denna bok.

Kommentarer inaktiverade.