Barnböcker
Detalj ur omslaget till "Ynari, flickan med de fem flätorna". Tranan bokförlag.

Detalj ur omslaget till "Ynari, flickan med de fem flätorna". Tranan bokförlag.

Magiska ord och magiska flätor

Publicerat 22 december 2011 | Av |

Så här i slutet av året vill jag gärna rekommendera en av pärlorna bland 2011 års bilderböcker.

Den heter Ynari: flickan med de fem flätorna.

Ynari är en flicka som tycker om att vandra på ängarna utanför den by där hon bor. Hon sitter också gärna nere vid floden för att se eller höra fiskarna i vattnet. En dag är det inte fiskplask som hon hör utan fram kommer en mycket liten man. Han kommer vandrande mot henne i det höga gräset.

Han presenterar sig som Lilleman och berättar att han kommer från en by vid flodens källa. En fin vänskap uppstår mellan de två och de träffas sedan flera dagar i sträck. Lilleman kan trolla och han säger till Ynari att ALLA kan trolla och att hon snart kommer att lära sig hur det går till. – Är det verkligen sant, undrar Ynari? Och Lilleman säger att det verkligen är sant men att var och en måste hitta sin egen magi.

Lilleman och Ynari följer floden norrut tillsammans och de är med om en hel del äventyr på vägen. Ynari, som älskar att leka med ord, får lära sig en hel del av Lilleman. De pratar om ord; vad de betyder och hur de används. Orden kommer att få en stor betydelse i den berättelse som följer.

Ynari får så småningom användning av sina flätor på ett sätt som överträffar det mesta. Berättelsen lär oss mycket om ordens makt. Den visar också att man med hjälp av magi och stark vilja verkligen kan förändra världen…

Boken är skriven av den angolanska författaren Ondjaki. De mycket fina illustrationerna är gjorda av Danuta Wojciechowska från Kanada.

Kommentarer inaktiverade.