Barnböcker

Detalj ur omslaget till "Morris Lessmore och de fantastiska flygande böckerna". Kabusa Böcker.

Magisk berättelse om böcker

Publicerat 24 juli 2013 | Av |

Morris Lessmore älskade ord. Han älskade berättelser. Han älskade böcker.

Så börjar bilderboken Morris Lessmore och de fantastiska flygande böckerna.

För en bibliotekarie är ju den här berättelsen som ljuv musik – men visst är den också fantastisk för en långt vidare läsekrets. För det vilar verkligen något magiskt över William Joyces bok, som förresten också kan njutas i form av en kortfilm och en app.

En allåldersbok skrev någon recensent och det är en bra beskrivning tycker jag.

I inledningen ser vi hur huvudpersonen Morris sitter vid en hög av böcker. Han är upptagen med att skriva och i hans berättelser blottas både bekymmer och glädjeämnen. Som en blixt från en klar himmel förändras nu stämningen i boken om Morris. Bilderna blir plötsligt svartvita samtidigt som det börjar blåsa så kraftigt att det mesta kastas omkull. Bokstäverna i böckerna, husen och även Morris själv virvlar runt i den nu ödestyngda staden. Vad skulle Morris nu ta sig till i den förvirrade tillvaro som uppstår efter en naturkatastrof som denna? Han är villrådig men bestämmer sig för att vandra i väg och vandringen leder honom så småningom till någon som radikalt förändrar hans liv.

Det här är en stark berättelse om kärleken till böcker, om ordens kraft och om hur motgångar och katastrofer kan vändas till något oväntat. Inspirationen har William Joyce hämtat från flera håll. Händelserna kring orkanen Katrina 2005 i södra USA och L. Frank Baums bok Trollkarlen från Oz, skriven 1900, har bildat ram till berättelsen och när det gäller huvudpersonen Morris har författaren haft den amerikanske stumfilmsskådespelaren Buster Keaton i tankarna.

När jag har läst färdigt Morris Lessmore och de fantastiska flygande böckerna har jag ännu inte fått svar på om uttrycket Less is more anspelar på något i boken eller om William Joyce bara gett huvudpersonen efternamnet Lessmore av en slump. Egentligen är det ju inte alls viktigt att få reda på det heller men jag kan inte låta bli att undra….

Låna boken om Morris på ditt bibliotek!

 

 

Kommentarer inaktiverade.