Film, Musik

Lucka 9 – Julkalendern 2010

Publicerat 8 december 2010 | Av |

Deckarförfattare tipsar om musik och film! Samtidigt! Bakom dagens julkalenderlucka döljer sig en av våra populäraste deckarförfattare.

I dagens lucka träffar vi deckarförfattaren Johan Theorin. I sina deckare från Öland blandar han övernaturligheter och mord till oerhört spännande historier. Här kommer hans tips:

White Stripes: Under Great White Northern Lights (cd & dvd)

Jag kräver extremt trevliga idoler inom musiken och därför har jag inte så många. Att vara hyllad och redo att ge allt på en scen innebär ofta stort ego och brist på självdistans, och då kan jag kanske gilla någons musik men inte personen. Men The White Stripes är mina idoler eftersom de gör så bra och energifylld rockmusik och samtidigt är så goa och ödmjuka människor. Åtminstone framstår de så i musikdokumentären Under Great White Northern Lights, som jag först såg på Göteborgs filmfestival och senare köpte som dvd.

Det bästa är att man får en skiva ihop med filmen, och tvärtom. Båda är inspelade på bandets kanadensiska turné 2007 när de hade som mål att spela i landets samtliga provinser, vilket får dem att flyga till de mest ödsliga platser för att ge konserter i alla möjliga sorters lokaler, från teatrar och bowlinghallar till bussar och äldreboenden. Bandet spelar allt från lågmälda ballader till bullrig bluesrock och låter ibland osannolikt mycket för att bara vara två personer: Jack White på gitarr och klaviatur, och Meg White på trummor. Tidigare var de gifta, vilket väl gör filmen till ett bevis för att man kan jobba och trivas ihop även efter en skilsmässa. Men mest av allt är den ett underhållande möte med två roliga och mysiga musiker.Några jullåtar? Nej, tyvärr.

Låna White Stripes på biblioteken i Göteborg.

Se en trailer till Under great white northen lights.

Kommentarer inaktiverade.