Barnböcker
Detalj från omslaget till Muminpappans memoarer. Alfabeta förlag.

Detalj från omslaget till Muminpappans memoarer. Alfabeta förlag.

Livsvisdom i den högre skolan

Publicerat 26 mars 2011 | Av |

Alla människor borde läsa böckerna om Mumintrollen och deras dal. Gärna då och då, när livet kanske känns tungt. De är helt fantastiska böcker. Tove Jansson har ett underbart språk och den mest fabulösa och sagolika fantasi som man kan önska sig.

Efter att ha läst de åtta härliga kapitelböckerna i rask takt är man alldeles överväldigad. För att inte tala om hur bra man mår av all denna livsvisdom.

Det började 1945 med Småtrollen och den stora översvämningen och slutade 1970 med Sent i november. Då hade det blivit åtta stycken böcker och en otrolig uppmärksamhet och popularitet världen över. I synnerhet i Japan. Där har det också gjorts flera fina tecknade filmer om Mumin och alla figurer runt honom.

Det är nästan som en släktsaga. I varje bok blir man presenterad för nya figurer. De har alla en stor betydelse för böckerna och alla har så trevliga namn. Det är hemuler, homsor, drontar och många fler. Stor betydelse har den hemska Mårran, den otroligt arga Lilla My och den fria, munspelsspelande och vandrande Snusmumriken. Men mest så älskar jag Muminmamman som är så klok och alltid vet råd när något är tokigt och besvärligt.

Lägg till detta Tove Janssons underbara naturskildringar och hennes förmåga att beskriva alla figurer så ömsint, så har man nog en av världens bästa barnboksserier.  Alla böckerna är illustrerade med Toves fina bilder.

Roligt att veta är att alla böckerna nyss är inlästa på CD av allas vårt ”mumintroll” Mark Levengood.

För den som vill veta så kommer här en lista på alla åtta böckerna:

Småtrollen och den stora översvämningen
Kometen kommer
Trollkarlens hatt
Muminpappans memoarer
Farlig midsommar
Trollvinter
Det osynliga barnet och andra berättelser
Pappan och havet
Sent i november

Kommentarer inaktiverade.