Facklitteratur

Detalj ur baksidan av "Livkuskens berättelse". Omslag av Jan Biberg.

Livkuskens berättelse

Publicerat 23 april 2016 | Av |

Beställ upp ”Livkuskens berättelse” från magasinet. Läs och du kommer knappast att bli besviken!

Carl Stenson (1876 -1949) var en man med ett ovanligt yrke; han arbetade som kusk och senare chaufför för kungahuset. Hans personliga reflektioner över de människor han mötte – hög som låg – utgör ett unikt tidsdokument och fascinerande läsning!

Livkuskens berättelse skriven av Carl Stenson gavs ut på Bonniers förlag 1977. Författaren hade då varit död i nästan trettio år.

Jag hämtar upp det sista lagade och tummade exemplaret av Carl Stensons självbiografi från Stadsbibliotekets magasin och läser den med stor behållning och mycket nöje. Stenson skriver med en slags underfundig humor som är oemotståndlig. Boken är den sortens bok som du hela tiden – för alla som råkar befinna sig i närheten – måste läsa intressanta delar högt ur.

Carl Stenson växte upp på landet i en familj med sju söner. Han hade huvudet på skaft, men några pengar till studier fanns inte i hemmet. När Carl var tolv började han därför som stall- och skjutspojke hos baron Dickson på Almnäs gård vid Vättern.

Det blev Carl Stensons öde att arbeta för idel ädel adel och kungligheter. 1898 anställdes han som extra lejdkarl vid H. M. Konungens hovstall i Stockholm, där hans första arbetsgivare blev kung Oscar II och drottning Sofia.

Stenson avslöjar i sin bok de urusla arbetsvillkor som rådde för hovbetjäningen. De behandlades som ”förbrytare” och blev utskällda efter noter. Han beskriver sin arbetsplats som ”en plats där man inte hade några rättigheter, bara skyldigheter”. Här tillämpades sju dagars arbetsvecka, inkvarteringen var trång och undermålig och måltiderna ofta tilltagna i snålaste laget.

1907 köpte Oscar II en automobil och Carl Stenson avancerade från kusk till chaufför. Arbetet innebar mer pengar i plånboken och långvariga utlandsresor i huvudsak till Tyskland, men även England och Italien. Det var slitsamt eftersom han förväntades kunna rycka ut med bilen när som helst under dygnets 24 timmar.

Carl Stenson reflekterar över företeelser och orättvisor i sin samtid och det är intressant att läsa om dåtidens levnadsvillkor. Från sin plats bakom ratten bevittnade Stenson många av tidens betydelsefulla händelser, till exempel unionsupplösningen 1905, storstrejken 1909, baron Cederströms flyguppvisningar, som var bland de första i Sverige och drog stora skaror åskådare samt Gustaf V:s borggårdstal 1914.

Om våra kungligheter får vi massvis av intressant ”inside information”. Stenson kunde observera de kungliga från första parkett och han förde dagbok i alla år, som han frikostigt delar med sig ur. Endast två medlemmar ur den kungliga familjen fick med beröm godkänt. Det var prins Eugen och prins Bertil, som alltid visade sig från sin bästa sida mot personalen. De övrigas uppförande lämnade mycket att önska!

Böcker som har en del år på nacken och inte längre finns att tillgå i bokhandeln kan vara kniviga att skaffa fram. Om en viss bok inte finns på något bibliotek i Göteborg, kan du begära att få den fjärrlånad. Då undersöker vi om vi kan låna den från något annat bibliotek i landet.

Beställ upp Livkuskens berättelse från magasinet. Läs och du kommer knappast att bli besviken!

 

Kommentarer inaktiverade.