Arrangemang
Lars Norén. Foto Lina Ikse.

Lars Norén. Foto Lina Ikse.

Live onsdag kl.18: Lars Noréns betydelse för vår tid

Publicerat 23 februari 2021 | Av |

Välkomna till ett samtal om Lars Noréns betydelse för vår tid som sänds live klockan 18 onsdag 24 februari.

(3) Facebook Live | Facebook

Den 26 januari gick Lars Norén bort.
Björn Sandmark, vd på Göteborgs Stadsteater, och Mikael van Reis, litteraturkritiker på Göteborgs-Posten, samtalar om Lars Noréns omfattande och geniala författarskap och den betydelse han haft för vår tid och för staden Göteborg, med uppsättningar som Natten är dagens mor och Kaos är granne med Gud på Stadsteatern år 1983.

Frida Röhl, konstnärlig ledare på Folkteatern från 2014, medverkar i en film om Lars Noréns arbete som konstnärlig ledare på Folkteatern under åren 2009-2012 vilket har haft en stor betydelse för scenkonsten i världen och framförallt för Göteborg som teaterstad.
Programmet inleds med att Karin de Frumerie, skådespelare på Göteborgs Stadsteater, läser Lars Noréns dikt In tendere ur verket Hjärta i hjärta (Albert Bonniers Förlag, 1980).

Lars Norén var en av våra absolut främsta och internationellt mest kända dramatiker och en av den moderna svenska teaterns förgrundsgestalter. Han har författat långt mer än hundra pjäser, och skapat ett lyriskt äventyr i 17 böcker. På 2000-talet skapade han även en fyrdelad dagbok på mer än 5 000 sidor och flera skönlitterära verk.

”Att vara dramatiker var ett ’yrke av avsked’ och det vackraste för Lars Norén var teaterkonstens förgänglighet på scenen – en gest, en röst som består genom att de förgår. Askan glittrar i luftrummet vi andas. Som diktare har han sedan debuten bara sett mot begynnelsen och slutet – och han har tryckt samman dem till en sekund. Det var hans geni, att ständigt på nytt fånga detta ögonblick som en livspulsmätare i sin scenkonst.”
– Mikael van Reis, Göteborgs-Posten 27 januari 2021”

Programmet genomförs i samarbete med Göteborgs Stadsteater och Folkteatern Göteborg.

Kommentarer inaktiverade.