Arrangemang, Blogg

Live kl.18: Klassikerprat: Hundra år av ensamhet av Gabriel García Márquez

Publicerat 21 februari 2022 | Av |

Var med och diskutera Gabriel García Márquez klassiska släktkrönika i Stadsbibliotekets öppna bokcirkel Klassikerprat. Samtalsledare är översättaren Lina Wolff.

Sändningen startar här klockan 18

”Hundra år av ensamhet” utspelar sig i den isolerade colombianska byn Macondo, baserad på författarens egen födelseby i norra Colombia. Genom familjen Buendias drömmar, strävanden och olyckor gestaltas Macondo med ett överflöd av märkliga händelser och särpräglade karaktärer. Även skildringen av banankompaniets framfart och massakern på bananarbetarna har verklighetsbakgrund. Romanen anses vara ett av den latinamerikanska litteraturens stora mästerverk och gav den magiska realismen ett stort internationellt genombrott.

García Márquez var en av frontfigurerna i den litterära latinamerikanska boomen på 1960-talet och med ”Hundra år av ensamhet” nådde han en exempellös framgång. Han var en starkt politisk och socialistisk författare som tog ställning för de fattiga och svaga i samhället, i opposition mot förtryck och ekonomisk exploatering. Han tilldelades Nobelpriset i litteratur 1982.

Föreläsare och samtalsledare: Lina Wolff, författare och översättare som har gjort den första svenska nyöversättningen av Hundra år av ensamhet sedan den först publicerades 1970.

I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Kommentarer inaktiverade.