Arrangemang

Per Nilsson. Foto: Monica Malmberg. Kerstin Lundberg Hahn. Foto: Christer Ehrling.

Litteraturveckan i Göteborg

Publicerat 13 april 2016 | Av |

Under vecka 15 kommer de att fylla ut varje hörn av vår stad – 50 fantastiska barn- och ungdomsboksförfattare och illustratörer, hitresta från hela vårt land.

Nästan 600 klasser från förskola till gymnasieskola får ett författarbesök. Några besöker nyanlända, andra särskolan och någon möter barnen på Drottning Silvias barnsjukhus. Allt för att barnen och ungdomarna ska få möta en livslevande författare och få prata om läsning, skrivande och berättande med ett riktigt proffs.

Litteraturveckan är unik i sitt slag och är ett stort samarbetsprojekt mellan stadens barnbibliotekskonsulent, skolbibliotekskonsulent, barn- och skolbibliotekarier och lärare ute i stadsdelarna.

Några av författarna har varit med på Litteraturveckan sedan starten, i ungefär 25 år. För de som har varit med länge är det en självklar vecka att återkomma till. Inte nog med att de får träffa mängder av barn och unga, de får träffa kollegor från hela landet, vilket förstås är en höjdpunkt när man som författare ofta sitter ensam på sin kammare. Under en kväll i veckan bjuds stadens pedagoger in till en utbudskväll där författarna får fyra minuter var att presentera sig själva.

En av dem som varit med sedan starten är Per Nilsson. Med mer än 40 utgivna barn- och ungdomsromaner, pristagare till de flesta ärofyllda litteraturpriser i genren firar Per i år 30 år som författare. Något som verkligen är värt att fira!

Hej Per! Hur kommer du egentligen att fira dina 30 år som författare?
Jag ska fira mina trettio år som författare under mina fyra minuter på Utbudskvällen. Och sedan i samband med att min nya ungdomsroman kommer ut i början av sommaren. Och kanske på Bokmässan.

Detta med Litteraturveckan i Göteborg. Har det någon särskild betydelse för dig? Har du något särskilt minne?
Litteraturveckan i Göteborg är alldeles unik och har under många år varit en höjdpunkt i författarlivet! Alltid välordnat, nästan alltid väl förberedda klasser, och möten med kollegor jag numera träffar alltför sällan. Jag har massor av goda minnen, men ska jag välja ett så är det att veckan 2007 ledde fram till en bok – efter våra skolbesök satt Katarina Kieri och jag på en italiensk restaurang på Södra Vägen och bestämde oss för att skriva en bok tillsammans. Resultatet blev ungdomsromanen ”I det här trädet”.

I år ska du till skolor i Lunden, Hjällbo, Bergsjön och Tolered. Med tanke på hur länge du varit med måste du ha rätt så bra koll på Göteborg vid det här laget?
Ja, jag har varit på många Göteborgsskolor. Alla vet att skolvärlden blivit mer segregerad under senare år, men jag har sett många väl fungerande skolor i olika områden. Och en rolig sak för mig personligen är att jag ofta blivit önskad tillbaka till skolor jag tidigare besökt.

Hur är ett ”lyckat” författarbesök?
Under ett bra författarbesök är eleverna väl förberedda genom att ha läst någon av mina böcker, gärna också diskuterat och funderat ut frågor till mig. Dessutom, förstås, blir samtalen och mötena bäst i klasser där eleverna är trygga med varandra och där alla vågar ta plats – och där läraren är engagerad och entusiastisk!

Kerstin Lundberg Hahn bor här i Göteborg och har precis fått Göteborgs stads Kulturstipendium 2016. Hon har skrivit ett femtontal böcker för barn i låg- mellan- och högstadieåldrarna och blivit otroligt populär under de senaste åren.

Hej Kerstin! Först – grattis till Göteborgs Stads Kulturstipendium. Hur har du firat det?
Tack! Jag sparar firandet till efter prisutdelningen, tror jag.

För vilket år i ordningen är du med i Litteraturveckan?
Oj, det är många år det. Jag tror att 2003 var första gången. I så fall är det fjortonde året i år. Och det är fortfarande lika roligt. Det är ju nya elever varje gång, vi pratar om olika böcker, och känslan av bokfest i alla stadsdelar är oslagbar.

Hur tycker du det bästa tänkbara klassbesöket är? Ett slags drömbesök alltså?
Det är nog när eleverna och deras lärare tillsammans har läst och pratat om en bok. Då kommer de allra bästa frågorna och funderingarna, de där som bottnar djupt i läsupplevelsen. Då blir jag helt mjuk inombords och tacksam för att jag får ha det här jobbet.

Kommer det ut någon ny bok snart? Och vad blir det då i så fall?
Ja, för ett par dagar sedan gick min nya ungdomsbok till tryck. Den ska vara färdig i slutet på maj och om man parar ihop thriller, skräck och svenskt sommarstugeområde så får man Innan helgen är över, med ett fantastiskt läskigt omslag av Håkan Liljemärker.

Bodil Alvarsdotter
Barnbibliotekskonsulent
Göteborgs stad

Kommentarer inaktiverade.