Arrangemang

Tre söndagar i höst blir det Litteraturhistoria für alle!

Litteraturhistoria für alle!

Publicerat 16 oktober 2014 | Av |

Under hösten gör Stadsbiblioteket tre nedslag i Litteraturhistorien . Vi pratar franska symbolister, Virginia Wolfs London och Islänningasagor. Kom, lyssna och prata!

Litteraturhistoria für alle 3: Islänningasagorna med Gunnar D Hansson
Söndag 23 nov kl 14 Plan 1

Om vikingar, skandinaviska hedersmord, självsvåldigt utmätta domar och missanpassade figurer som driver in skulder handlar Gunnar D Hanssons föreläsning. Efter ett sjuårigt nordiskt översättningsarbete kommer nu samtliga isländska sagorna i nyöversättning, totalt över 5 kg. Sagorna har fått en ny modern språkdräkt och en lång ordlista som förklarar mängder av företeelser som då var allmängods men som i dag fallit i glömska. Utomlands har filmkändisar som Clint Eastwood och Ridley Scott höjt den engelskspråkiga utgivningen till skyarna och trots att nordisk mytologi genomsyrar vår moderna rollspels- och populärkultur har intresset i Sverige inte varit lika stort.

Gunnar D Hansson, poet, litteraturprofessor och en av de svenska redaktörerna, störs av att vi i Sverige håller på att tappa vår historiska förankring till sagorna.
Vi behöver de isländska sagorna!

Tidigare arrangemang

Litteraturhistoria für alle 1: Franska symbolister med Kristoffer Leandoer
Söndag 19 oktober kl 14 Plan 1

Först ut är Kristoffer Leandoer, poet, författare, översättare och en av våra främsta introduktörer av fransk litteratur. Kristoffers nya bok, Slut – Symbolisterna vid tidens ände, är den första breda introduktionen på svenska om de franska symbolisterna i förra sekelskiftets Paris. De franska symbolisterna ville befria litteraturen från samhällsmoral och nyttotänkande. De prövade nya versmått, könsroller och berusningsmedel i jakten på en ny verklighet.  De sökte sig till klostret och krogen, skrev om robotar och svanar, ånglok och prinsessor.  I vimlet av transvestiter, bokmalar och trollkarlar dyker Baudelaire, Mallarmé och Oscar Wilde upp, de springer huvudstupa in i vår egen tid och deras texter vibrerar ännu av krocken.

Litteraturhistoria für alle 2: Virginia Woolfs London med Lisbeth Larsson
Söndag 16 nov kl 14 Plan 1

Att promenera var ett av Woolfs största nöjen, promenaderna gav henne inspiration till sina böcker men fungerade också för som distraktion från depressiva tankar.
Hon lät också personerna i sina romaner promenera genom Londons parker, shoppingstråk, affärsgator och gränder.
Lisbeth Larsson har kartlagt 21 av Woollfs romankaraktärers promenader, med kartor visar hon hur de vandrade genom ett London som i stort sett ser ut som dagens.
Många av de tidsbestämda promenaderna är omöjliga att genomföra i verkligheten, man varken orkar eller hinna gå så långt under så kort tid.
Handlar det om drömpromenader, önsketänkande eller fantasipromenader?

 

Kommentarer inaktiverade.