Internationell Författarscen Gbg
Detta evenemang har varit och är inte längre aktuellt.

Liao Yiwu (Kina)

Publicerat 5 juni 2015 | Av |

Poeten, reportern och musikern Liao Yiwu är en av Kinas mer kända författare. Han är öppet kritisk mot regimen och har suttit fängslad och torterats. I Sverige har han uppmärksammats för protestaktioner mot Svenska Akademien och Mo Yans Nobelpris. I samband med protesterna på Himmelska Fridens Torg 1989 skrev han dikten ”Massaker” som spreds via inspelningar på kassettband. Detta ledde till att han fängslades.

Hans författarskap har klassats som subversivt och alla hans böcker är förbjudna i Kina, hans namn får inte heller nämnas i kinesiska tidningar. Efter att under många år varit belagd med reseförbud flydde Liao. i samband med utgivningen av sin  fängelsebiografi flydde Liao till Tyskland och lever sen 2011 i exil i Berlin.

Liao Yiwu har sagt att han före sitt fängslande saknade intresse för politik, han var en bohem, en hippiepoet och mest intresserad av kvinnor. Med Jack Kerouac som förebild luffade han runt i Kina. I fängelskildringen ”För en sång och hundra sånger” som jämförts med Solzjenitsyns Gulag-arkipelagen, skildrar han den brutala hierarkin i kinesiska fängelser, från cellkamraternas rangordning  till fängelseledningenen. En vardag där isoleringsstraff, elbatonger, dödsdomar och organhandel är vanliga inslag.

Liou Yiwu har intervjuat offer för den stora jordbävnigen i Sichuan (Chronicles of the Big Earthquake) och gett  röst åt människor längst ner på Kinas sociala trappa, mördare, missbrukare, prostituerade, homosexuella, tiggare. (The Corpse Walker)

På svenska finns också ” Gud är röd” som handlar om kristna grupper i Kina, deras utsatthet och överlevndsstrategier,

Fredrik Fällman är sinolog vid Göteborgs Universitet. Han har speciellt intresserat sig för kinesiska intellektuellas, författares, konstnärers och andra kulturpersonligheters trosföreställningar och fördjupat sig i religions- och etnicitetspolitiken och dess praktiska följder.

Sheng Sun är tolk, konstnär och poet.

samarr: Forum för poesi och prosa

Filmen i detta inlägg saknar textning och biblioteket har inte möjlighet att texta så här långa filmer. Vi har trots det valt att publicera filmen eftersom många som inte kan besöka biblioteket eftersöker filmens innehåll.

Kommentarer inaktiverade.