Arrangemang, Facklitteratur

Levande konst på biblioteket

Publicerat 21 februari 2011 | Av |

Kan konstverk bli levande? Ja kanske! Du har möjlighet att själv ta reda på om så är fallet; följ med på en konstrundvandring på Stadsbiblioteket lördag den 26 februari kl 14.

Ett av bibliotekets konstverk är en byst föreställande August Strindberg, daterad 1905. Den är gjord av skulptören Carl Eldh (1873-1954). Bysten köptes in till Stadsbiblioteket på 1970-talet.

En annan gipskopia av den här bysten skänkte Eldh till författaren Henning Berger i Köpenhamn. Där stod den på en hederspiedestal och följande episod, som journalisten Ove Ekelund från Göteborgstidningen återberättar 1926, finns också med i Karl Asplunds biografi över konstnären.

Takbelysningen hos Berger var släckt och han tände en liten grön lampa på ett skrivbord – Berger drog fram Ekelund mot Strindbergsbysten ”som likt en gud svävade på blåa moln av tobaksrök. Då sågo vi – ja, så sant jag lever sågo vi inte (!) hur ansiktet började röra sig och leva! Det kröp kring munnen, som sammansnördes i ett ännu fränare förakt, och de tomma pupillhålorna fylldes av en inåtvänd och ryslig blick, som flammade i trots. Det var obeskrivligt hemskt. Stumma togo vi en djup klunk ur våra groggar, och jag minns att det dröjde rätt länge innan samtalet på nytt kunde komma igång.”

Vem vet; kanske också bibliotekets August kan få liv på lördag?

Det finns otaliga böcker om Strindberg och hans litterära skapande. Intressant är också att ta del av Göran Söderströms bok, Strindberg och bildkonsten som även den finns att låna hos oss på Stadsbiblioteket.

Strindbergsbysten är ett av fjorton konstverk som du har chans att få veta mer om på lördagens konstrundvandring. På Stadsbiblioteket finns både ny och gammal konst – flera konstverk anknyter till böcker och bibliotek och alla har de en särskild historia som vill bli berättad.

På vår rundvandring berättar vi alltså om både konst och böcker och vi presenterar samtidigt också de olika avdelningarna på biblioteket.

Varmt välkommen på konstrundvandring på Stadsbiblioteket Göteborg på lördag 26 februari klockan 14. Samling på entréplan. Fri entré.

Kommentarer inaktiverade.