Boktips, Facklitteratur

Detalj ur omslaget till "Thunder Dog" av Michael Hingson och Susy Flory . Semnos förlag.

Ledarhunden som räddade livet på sin husse under 9/11

Publicerat 25 april 2018 | Av |

Ta del av en sann solskenshistoria på Ledarhundens dag, den 25 april.

Michael Hingson fick sin första ledarhund när han var fjorton. Den gyllengula labradoren Roselle (1999-2011) blev hans femte. Det var en busig hund vars specialitet var att stjäla familjens strumpor.

hennes svans var nästan aldrig stilla under de tolv år som jag kände henne

Michael Hingson har tagit hjälp av Susy Flory i arbetet med sin biografiska bok med den imponerande titeln Thunder dog: den sanna berättelsen om en blind man, hans ledarhund  och deras gemensamma överlevnad mot alla odds den 11 september 2001.

Läsaren får en spännande ögonvittnesskildring inifrån World Trade Center den ödesdigra dagen den 11 september 2001 parallellt med Michaels egen livshistoria. Vi får god inblick i hur det kan vara att leva som synskadad i USA och får på samma gång reda på en hel del om ledarhundar.

Michael har varit blind i hela sitt liv. Hans föräldrar vägrade att lyssna på läkarna som rådde dem att skicka bort sonen. Istället lät de honom få exakt samma behandling och uppväxt som sin storebror. Grannarna i kvarteret blev bestörta när de fick se Michael komma farande på cykel och föräldrarna fick ta emot många uppbragta telefonsamtal. Boken tar upp de svårigheter och fördomar som författaren mött, inte bara under uppväxten, utan också senare i livet. För egen del ser han sin synskada som en tillgång, snarare än en begränsning.

Vid sekelskiftet arbetade Michael som regional säljchef på ett företag i databranschen och höll till på 78:e våningen i World Trade Centers norra torn.“The Twin Towers” utgjordes, som namnet antyder, av två torn, vart och ett med 110 våningar.

Klockan visar 8:46 och Roselle har intagit sin favoritposition under Michaels skrivbord när en ljudlig smäll hörs. Det är det första kapade passagerarplanet som flyger in i våningarna 93 till 99.

Byggnaden skakar kraftigt för att sedan ge ifrån sig ett utdraget knakande ljud medan den långsamt krökte sig mot sydväst

Som läsare befinner du dig tätt bakom Michael och Roselle i ett av tornets trapphus där de metodiskt tar sig ned alla de 78 våningarna eller de 1 463 trappstegen. Michael förlitar sig helt på att Roselle ska leda honom rätt, trots att paniken ligger i luften. Det stinker av flygplansbränsle och den allt intensivare hettan gör det svårt att andas. Man vet ännu inte om att vägen ut är blockerad för människorna som befinner sig i de övre planen och att det brinner för fullt. På plan 30 stöter de ihop med brandmän i full mundering, som är på väg upp. När hund och husse väl befinner sig nere i lobbyn råder kaos.

De har precis lyckats ta sig ut genom dörrarna, när det södra tornet plötsligt kollapsar. Man och hund springer för livet allt medan livsfarliga stenar, metallbitar och vassa glasskärvor flyger runt omkring dem. Därefter insveps de i ett tjockt svart moln, som gör det tungt att andas. Michael försöker desperat få Roselle att hitta en ingång någonstans och de lyckas ta sig in på en tunnelbanestation. En timme tog det från den första flygkraschen tills de befinner sig i säkerhet. Snart kommer även det norra tornet, där Michael arbetade, att rasa.

Efter 9/11 hyllades Roselle som den hjälte hon var och tilldelades utmärkelse på utmärkelse för sitt mod och sin trofasthet. Trots fullständigt kaos lyckades hon sätta sin husse i säkerhet. Radarparet medverkade på en mängd olika TV-kanaler. Michael blev aldrig densamma efter 9/11 och reser numera runt i världen och håller föreläsningar om hur det är att vara synskadad. Det har både blivit hans mission och hans heltidsjobb.

Thunder dog är “en hyllning till det starka bandet mellan människa och djur”. Det är en rörande, spännande, lättläst, inspirerande, varmhjärtad och hoppfull skildring, där författaren med glimten i ögat ger  en unik inblick i synskadades villkor.

Ifall du själv är synskadad eller om du av någon annan anledning har svårt att läsa tryckt text, exempelvis på grund av dyslexi, kan du låna Thunder dog som talbok. Det finns både en svensk och en amerikansk version att välja på. Du som redan är registrerad för Legimus kan ladda ned talboken på egen hand. I annat fall har vi drop-in på måndagar mellan 15 och 17 för dig som vill få inloggning till appen Legimus. Du kan också boka tid för registrering. Läs mer om talböcker på www.legimus.se.

För egen del blir jag alltid lika glad när vi på Stadsbiblioteket får fint besök av en ledarhund! Gå in på Synskadades Riksförbunds hemsida om du vill läsa mer om dessa fantastiska hundar.

Kommentarer inaktiverade.