Barnböcker, Boktips

Lättlästa böcker för barn

Publicerat 31 augusti 2021 | Av |

Känner du ett barn som håller på att lära sig läsa? Kanske ett barn som har i läxa att öva läsning en stund varje dag?

Då har vi en mängd olika böcker att välja på.

Lättlästa böcker för barn ska vara skrivna med korta enkla och lättstavade ord. Meningarna är korta utan bisatser. Texten är stor och tydlig och satta så att det ofta är en mening per rad. 

Det finns flera nivåer av lättläst och för den lite mer vana läsaren finns det böcker med mer text, mer avancerad text och ibland även kapitelindelning. Vissa förlag märker även upp böckerna med olika grader av läsnivå så att man ska kunna hitta en lagom svår bok lätt. 

En lite trixig sak vi märker som bibliotekarier är att många barn som lärt sig läsa innan skolstart bara kan versaler (”stora bokstäver”). Och tyvärr är våra allra kortaste lättaste böcker skrivna med gemener (”små bokstäver”), förmodligen för att man räknar med att barn som går i skolan kan båda. Men här försöker jag guida lite till olika alternativ.

För den absoluta nybörjaren

Testa de nya Saga-sagorna ”läsa tillsammans” för det barn som precis lyckats ljuda sig igenom det första ordet. Det är vanliga böcker om barnet Saga och hennes vardag, med några väl valda ord i versaler som ett barn kan läsa. Den vuxna läser alltså som en vanlig högläsningsbok men då och då kan barnet läsa ett ord eller två.

Med versaler och mellanmycket text

Böckerna om Axel och Omar är helt i versaler och tar upp vardagens äventyr, simskola, läshund, att hitta en hundralapp. Det är förvånansvärt mycket spänning och driv i böckerna för att vara så lite text. Men för en riktig nybörjare som ljudar kan det ändå vara lite långt. Ett alternativ är att man varvar lite och läser varannan mening till exempel. 

Med versaler och mycket text

Böckerna om den magiska djuraffären. Med text av Lin Hallberg och härliga illustrationer av Jonna Björnstjerna som gjort böckerna om den underbara familjen kanin. Här handlar det om olika barn som önskar sig djur och får hjälp i den magiska djuraffären. Det är visserligen versaler, men sidorna är många och texten ganska omfattande. Det är inte helt lätt för en nybörjarläsare att ta en bok i ett svep men man kan ju dela upp det om tålamodet tryter.

Med versaler och gemener

Familjen Monstersson är en familj av monster där sonen Boris blir kompis med en helt vanlig flicka. För familjen Monstersson är allt tvärtom. Spökhuset på nöjesfältet är tryggt och hemtrevligt medan kärlekstunneln är urläskig. Boris har en slags monsterhund som heter Mysis som alla vanliga människor ryggar för. Men det är bara när familjen Monstersson ser en gullig kattunge de blir rädda!

Böckerna om familjen Monstersson av Mats Vänblad och Pelle Forshed är perfekta att växa med. Till en början kan den vuxna läsa meningarna som är i gemener och barnet kan läsa pratbubblorna med versaler. Sen blir det triumf några månader senare när barnet upptäcker att det klarar båda.

Med gemener men minimalt med text

Böckerna om Flugo av Tedd Arnold. Här är det mycket humor och tokroliga bilder som gäller och ett par korta meningar per sida. Det handlar om en pojke som har en fluga som husdjur och allt som kan hända då. En del roligt äckel blir det ju också eftersom flugor gillar sånt som vi människor inte gärna äter. Bra som en första bok med små bokstäver.

Med gemener och lite mer text

Mystiska skolan -serien av Katarina Genar och är spännande med stämningsfulla illustrationer av Alexander Jansson (som även dekorerat våra fina bokbussar!) , för det barn som kan tänka sig lite mer text. Det handlar om den mystiska skolan där det finns spöken och annat övernaturligt. vem är det som hörs spela piano under udda timmar? Vad är det för speciellt med den gamla telefonen? Och så vidare. Det blir aldrig för läskigt men det är ändå så mycket spänning att man blir sporrad att läsa vidare. Och om man verkligen kommer igång finns det ett par tjockare böcker med kapitel, i samma serie.

Kommentarer inaktiverade.