Barnböcker, Boktips

Detalj ur omslaget till "Lätta fakta om surikater" av James Maclaine. Berghs förlag.

Lätta fakta om det mesta

Publicerat 14 januari 2019 | Av |

Har du ett vetgirigt barn i din närhet som frågar om allt mellan himmel och jord? Då kanske du också har upplevt att en del kunskaper från skoltiden har blivit lite suddiga…

Vilken tur då att det finns roliga barnböcker om alla möjliga ämnen. Just nu har mitt barn och jag fastnat för serien ”Lätta fakta”. Det är små tunna böcker som tar ungefär samma tid som en vanlig bilderbok att läsa. De riktar sig till barn mellan sex och nio år enligt biblioteksklassificeringen, men om man som vuxen förklarar lite extra när det kommer ett svårt ord eller sammanhang, kan man börja redan i förskoleåldern, just när alla dessa ”varför” dyker upp.

Ofta är det en blandning av foton och illustrationer och varje uppslag är ett nytt avsnitt. Om det till exempel handlar om elefanter kan det vara ett uppslag med elefantens mat, ett uppslag om snabeln, ett uppslag om elefantens ungar, och så vidare. Texterna är korta och oftast på lagom nivå. Nere i hörnen på böckerna finns små roliga bilder med oväntade och roliga extra fakta, kul att upptäcka!

Och det finns så många olika! Allra mest handlar det om djur, tama och vilda: katter, hundar, elefanter, surikater, tigrar, pingviner och många andra. Men det finns även böcker om planeter, jorden, astronauter, havet. (Även som vuxen tycker jag att det finns mycket att upptäcka om förkastningssprickor och månkratrar, och vad en astronaut egentligen gör.) Transport: flygplan, tåg, båtar. Och historia: arkeologi, stenålder och järnålder. Nu ska vi ge oss på böckerna om borgar och riddare!

Här är alla våra böcker i serien. Just nu 62 stycken!

Kommentarer inaktiverade.