E-böcker

Läsplattan – årets julklapp?

Publicerat 26 november 2010 | Av |

Platta hit och platta dit. Vad är grejen? Vad är egentligen skillnaden mellan en läsplatta och en surfplatta?

Det har skrivits mycket om läsplattor i pressen det senaste. I GP valde läsarna läsplattan till det man alldeles helst skulle vilja hitta under julgranen. Det pratas även väldigt mycket om Ipads och andra surfplattor. Det är lätt att bli alldeles förvirrad av alla plattor hit och dit.

En läsplatta är en platta där man kan föra över eller ladda in e-böcker. Läsplattorna använder sig av tekniken e-ink. Det gör att skärmen är grå, inte upplyst och detta ska ge en behaglig och vilsam läsning. E-inkskärmen drar bara batteri när man bläddrar, vilket gör att batteritiden är väldigt bra. På de allra flesta läsplattor kan man bara läsa böcker. Hos oss på biblioteket kan du låna hem en läsplatta och testa själv om det är något för dig. Med hjälp av ditt lånekort kan du låna e-böcker som du för över till plattan. Helt gratis.

En surfplatta är en platta där man kan göra en massa olika saker. Man laddar ner olika så kallade appar, små program till plattan. Man kan surfa på Internet, spela en massa spel, kolla kartor och läsa böcker. Ipad är ett exempel på en surfplatta.

Vill du se plattorna i verkligheten? Kom till vår Teknikhelg som pågår hela helgen! Vi har visningar av olika plattor och du får chansen att känna och testa plattorna!

GP-artikel om årets julklapp, läsplattan.

Artikel i Framsidan om läsplattor på Stadsbiblioteket.

Låna en läsplatta från biblioteket här.

Kommentarer inaktiverade.