Arrangemang

Sveriges första läsambassadör!

Publicerat 19 september 2011 | Av |

Någon har sagt att ”en välskriven bok är en flygande matta som för oss in i en värld vi inte kan besöka på något annat sätt” och visst stämmer det att en läsupplevelse verkligen kan förändra livet. I USA, England och Irland finns de redan och nu är det dags för Sverige att utse en alldeles egen läsambassadör som ska driva debatt kring läsning och litteratur för barn och unga.

På Bok & Bibliotekmässans första dag avslöjar kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth vem som blir vår allra första läsambassadör. I uppdraget som läsambassadör ingår bland annat att främja läsandet genom en kontinuerlig dialog med barn, unga, lärare och bibliotekarier. Ambassadören kan vara en författare eller illustratör och utses av en expertjury med representanter från litteratur- och biblioteksbranschen.

Att utnämnandet sker just i Göteborg är passande då staden sedan länge bedrivit ett intensivt och engagerat barn- och ungdomskulturarbete där barnboken och biblioteken från allra första början haft en central roll.

Stadsbiblioteket Göteborg är stolta och glada att bjuda in den alldeles nyutnämnda läseambassadören till ett samtal med unga läsare från Göteborg fredagen den 23 september klockan 13.45.

Under fredagen överräcks en alldeles unik present till den nya läsembassadören. Gertrud Widerberg, barnbibliotekskonsulent, berättar mer.
– Innan läsambassadören måste hasta vidare för att ta sig an sitt uppdrag runt om i hela Sverige passar vi på att skicka med en present från oss. En present med röster, och några heta tips, från både unga och lite äldre ur vimlet i Göteborgs bok- och biblioteksvärld.

På plats finns även den prisbelönta barn- och ungdomsboksförfattaren Siobhán Parkinson som förra året utsågs till Irlands första läsambassadör, besöket sker med stöd av Culture Irland.

Missa inte tillfället att träffa Sveriges nya röst för barn- och ungdomslitteratur och läsfrämjande! Välkommen till Stadsbiblioteket Göteborg, Dynamorummet, fredag 23/9 kl 13.45. Fri entré.

Vill du veta mer?
Kontakta Gertrud Widerberg, Göteborgs Stadsbibliotek
E-post: gertrud.widerberg@kultur.goteborg.se
Telefonnummer: 031-368 33 19

Kommentarer inaktiverade.