Barnböcker

Detalj ur "Majas alfabet". Rabén & Sjögren förlag.

Läs med ett barn om växter i sommar!

Publicerat 28 juli 2016 | Av |

Majas Alfabet minns jag från min egen förskoletid som något de stora barnen läste i. Men nu som vuxen har jag fått upptäcka den igen.

Det är en väldigt idyllisk bok med bilder som hämtade från en berättelse av Astrid Lindgren eller en glassig artikel om en kändis lantställe. Här är det gungor bundna i träd, knytande av lavendelpåsar, finporslin och oändliga ängar. Ingen elektronik så långt ögat når. Väldigt långt ifrån moderna stadsbarns vardag.

Boken består av ett uppslag för varje bokstav med en bild och en liten dikt, om en blomma eller växt som börjar med den bokstaven. Det är ekollon, timotej, iris, alm, pioner och champinjoner. Som stadsbo lär jag mig en del även som vuxen.

En del sidor är enkla som julklappsrim. Den här tycker min son om för att det handlar om tårta.

Jag ska baka en tårta med Jordgubbar på
och mitt på tårtan ska namnskylten stå,
sen ska jag duka fint bort i hagen och
fira Pelle på födelsedagen.
Tänk vilken tur att jordgubbar finns,
det tycker jag och min Pelle Prins.

Och det här är min favorit för att inrimmen och allitterationen gör att den nästan sjunger hur man än läser den.

Vallmokjol i sommarsol
Vallmodans i måneglans
Vallmomun i sidentunn
Vallmoröda blommor glöda
Vallmovild vallmomild
Vallmovind mot Majas kind

Det här är en jättefin bok att läsa många gånger och mitt barn tycker om både bilderna och verserna och känner igen almens frön och smörblomman när vi är ute och går. Det går att läsa boken på så många sätt. Som härlig underhållning med de vackra bilderna och de klingande verserna, som lärobok om naturen, eller som en introduktion till bokstävernas värld. Majas Alfabet är även tonsatt och det går bra att låna skivan hos oss.

Kommentarer inaktiverade.