Barnböcker

Lång väntan för en trofast hund

Publicerat 9 december 2015 | Av |

Professor Eizaburo Uenos lyckotal är åtta.Han bestämmer sig för att namnge sin nya valp med hjälp av sitt lyckotal, som heter hachi på japanska.

Valpen Hachiko visar sig vara en otroligt intelligent och trofast hund. Varje dag får Hachiko också höra många berömmande ord av sin husse.

– En sån duktig hund du är. Vilken smart och begåvad hund du är. Du är den bästa hunden i hela Japan!

Hachiko är en hund som följer sina dagliga rutiner. Det gör också hans husse. Hunden följer sin husse i vått och torrt, men han får aldrig följa med hela vägen till professorns arbetsplats. Han får snällt vänta på järnvägsstationen tills professorn kommer hem på eftermiddagen. Exakt klockan tre när det punktliga tåget rullar in står Hachiko där och välkomnar sin husse. Som läsare undrar man ju om hundar verkligen kan lära sig klockan? Det kanske de kan om de har en professor till husse?

Hachiko är professorns åttonde hund och aldrig har han haft en smartare hund. Men det finns en sak som han inte lyckas lära honom och det är att skälla.

Så när Hachiko ändå börjar skälla en helt vanlig dag då han ser professorn åka iväg med sitt morgontåg, blir man som läsare konfunderad och orolig. Och mycket riktigt är skällandet ett tecken på att valpen försöker varna och uppmärksamma att något tragiskt är på väg att hända.

Leslea Newmans Hachiko väntar, som är skriven för barn, är en hjärtevärmande berättelse om trofasthet och kärlek. Pojken Yasuo, som är fem år i början av berättelsen, har en bärande roll i boken. Genom sin omtanke och kärlek till Hachiko blir han i slutet av boken rikligt belönad.

Berättelsen är påhittad men bygger på en sann historia om en hund av den japanska rasen akitan, som numera är välkända också i resten av världen. Hachiko väntar rekommenderas för barn från 10 år.

Låna boken på Göteborgs stadsbibliotek! Vi har också filmen av Lasse Hallström.

Kommentarer inaktiverade.