Musik

Låna våra CD-boxar!

Publicerat 15 juni 2016 | Av |

På biblioteken finns tusentals CD-skivor att välja mellan. Hittar du inte den CD du söker efter på ditt vanliga bibliotek, tänk på att du alltid kan beställa in från ett annat.

Sök i datorerna på biblioteken eller på nätet: www.goteborg.se/gotlib Där kan du också reservera och låna om. Här kommer lite tips på spännande CD-boxar du kan ha missat.

Yahudice – sånger på ladino

Vacker vemodig musik men också ett stycke fascinerande historia.

Sefarder är benämningen på de judar, och deras ättlingar, som 1492 blev utkastade ur Spanien när riket skulle enas under kung Fernando och drottning Isabella. I Osmanska riket fick de en fristad och kunde bevara sin kultur. Sefardernas språk, ladino, har sina rötter i medeltidens spanska men med hebreiska, arameiska, arabiska, turkiska och grekiska ord. Musiken speglar sefardernas historia med inslag av turkisk och grekisk musik.

Alfred Cortot – Anniversary Edition

I denna mycket utförliga box (40 cd) får vi följa den världsberömde franske pianisten Alfred Cortot karriär som musiker och som grammofonartist. De första inspelningarna är från 1919 och de sista från 1959. Inspelningstekniken utvecklas naturligtvis enormt under dessa fyrtio år. Men lika intressant att följa är tonfärgens förändring. All musik och dess tillkomst finns i ett historiskt sammanhang, så även Cortots liv som musiker. Han samarbetade med Petain under andra världskriget och blev en stor celebritet under vichyregimen. I stället för att känna avsmak kanske vi kan erfara ytterligare en laddning i musiken.

Träd, Gräs och Stenar

Dags att damma av det legendariska svenska proggbandet Träd, Gräs och Stenar som återigen aktualiseras med en nyutgiven box på sammanlagt 3 skivor.  Det amerikanska skivbolaget Anthology Records som specialiserar sig på återutgivning av udda musik släppte i vår både en vinyl-box och en cd-box med Träd, Gräs och Stenar. Cd-boxen innehåller två nymixade och utökade versioner av liveskivorna Djungelns Lag (1971) och Mors Mors (1972)  samt en tidigare outgiven skiva med titeln Kom Tillsammans som innehåller livetagningar från samma tid. Träd, Gräs och Stenar hade sin storhetstid i början av 70-talet men spelar än idag med två av originalmedlemmarna kvar i bandet och släppte så sent som 2009 skivan Hemlösa katter. Musiken är uppbyggd av långa instrumentala passager där enstaka riff får tid att växa. I de fall sångtext förekommer refererar den oftast till naturen och människans samhörighet med densamma. Musiken andas också en stor portion psykedelia och det är lätt att släppa taget och sväva iväg. I Träd, Gräs och Stenar har vi verkligen en musikskatt som influerat nya generationer av musiker under en lång tid. Ser vi exempelvis på Göteborgs idag har vi en hel del band som Stora vilan och Magna Mater som vidareutvecklar denna fantastiska tradition.

Moods of la Habana

Ett multikonstverk, där fotografen Robert Polidori, med böcker om Versailles och Tjernobyl, visar sina stämningsfulla fotografier från ett patinerat Havanna. Den andra delen av verket är traditionell musik från Kuba, sådan som vi lärt känna genom Buena Vista Social Club.

/Niklas och Håkan från musikavdelningen

 

Kommentarer inaktiverade.