Arrangemang, Musik
"Music lover". Ill: Danita art.

"Music lover". Ill: Danita art.

Låna en skiva

Publicerat 30 augusti 2011 | Av |

Det finns ett tiotal bra sätt att lyssna på strömmande musik i din dator eller till och med din telefon. Men det finns fortfarande många skäl att komma hit och låna en skiva!

Här kommer de 5 största fördelarna med CD-skivor jämfört med Spotify/Grooveshark/Spellistor i iTunes.

1. På vår musikavdelning kan man hitta saker man kanske inte skulle ha letat efter aktivt men som fångar en av olika anledningar när man ser själva fodralet. När man kommer in på musikavdelningen på Stadsbiblioteket minns man plötsligt vad roligt det var att handla skivor förr.

Man får inspiration av att gå i hyllorna och titta på omslagen. Man känner igen omslag på skivor man har läst om och hört talas om. Man kan leta upp en genre man är nyfiken på, som till exempel soul och plocka de som ser spännande ut. Man kan titta på världsmusiken och leta upp länder man drömmer om och få reda på hur musiken låter där (Rokia Traoré!). Man kan bläddra bland pop och rock och låna hem den där fantastiska festskivan man alltid lyssnade på hos en viss kompis, (Som Manu Chaos Proxima estacion: esperanza) eller så kan man upptäcka att ett gammalt favoritband släppt något nytt (Radioheads King of limbs) eller kanske att någon gjort ett spännande sidoprojekt (som Dark was the night, en välgörenhetsdubbelskiva, fullspäckad av skäggiga män och känsliga kvinnor).

2. Bättre ljudkvalitet. Mp3 är nog bra på många sätt men det är inte samma ljudkvalitet som en CD. Det minns man ofta när man väl drar igång CD-spelaren hemma och drar upp volymen.

3. Man lyssnar på skivor, musik i en bestämd ordning. Inte bara lösryckta låtar huller om buller. Man lyssnar på hela skivan i den ordning som artisten själv bestämt. Det är inte alla band som gör fantastiska enstaka sånger som man kan slänga in i MP3-spelaren och ha på ”Shuffle” medan man går till jobbet. Men man kan ha gjort en fantastisk skiva ändå.

4. Man väljer aktivt vad man vill lyssna på och njuter därför mer av musiken. Med en CD får man anstränga sig lite och man lyssnar på musik mer koncentrerat. När skivan är färdig får man känna efter om man vill lyssna på den igen, om man vill höra något annat eller om man vill ha det helt tyst. Det är inte en sånglista på 234 låtar som bara mal på tills man går hemifrån.

5. Man har mer tålamod med en skiva. Ofta lyssnar man igenom den i alla fall ett par gånger innan man avfärdar den och då upptäcker man ofta en charm som kanske inte var uppenbar från början. Med en mp3-fil händer det att man stänger av efter 30 sekunder om man inte faller pladask. Vilket också begränsar den som skriver musiken: det blir nödvändigt att hela tiden skriva låtar som fångar lyssnaren direkt. Tråkigt.

Kom in och låna en trave skivor alltså! Man får låna hur många man vill och lånetiden är tre veckor.

Kommentarer inaktiverade.